Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанку радять підготувати українців до ревальвації гривні

Четвер, 26 липня 2007, 15:09

Українській владі доцільно почати поступову підготовку економіки країни і населення до можливості ревальвації гривні, оскільки існують вагомі передумови для неминучого зміцнення курсу національної валюти, вважає начальник відділу випуску фінансових інструментів Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман.

"Якби Нацбанк штучно не утримував прив'язку, за півроку ми б мали курс у 4,8-4,5 грн/$1. Так що ревальвація буде продовжуватися і далі... Курс гривні неминуче буде зміцнюватися і далі, і не тільки в реальному вираженні, але й у номінальному", - приводить його слова прес-служба банку.

На його думку, істотна недооціненість гривні сформувалася в ще період високої інфляції в країні в дев'яності роки.

"Такої штучно слабкої національної валюти, як гривня, немає ніде у світі. У 90-і роки інфляція була набагато нижчою, ніж реальне знецінювання гривні. З тих пір виникла велика різниця між затвердженим курсом і його реальним, економічно обґрунтованим показником. Тобто система з кожним роком відіграє цю диспропорцію. За деякими оцінками, реальний курс гривні не повинен перевищувати 3 грн/$1", - відзначає Найман.

Як повідомлялося, з початку 2007 року, як і протягом всього 2006 року, офіційний курс гривні зберігається без змін на рівні 5,0500 грн/$1. На міжбанку з початку року курс гривні зміцнився на 0,61% - до 5,0140 грн/$1, тоді як за минулий рік він зміцнився на 0,099% - до 5,045 грн/$1.

Основні принципи грошово-кредитної політики України на 2007 рік передбачають утримання в поточному році курсу гривні в рамках 4,95-5,25 грн/$1.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування