У Ющенка запідозрили Януковича у неспроможності

Четвер, 26 липня 2007, 16:30

У секретаріаті президента невдоволені ставленням уряду до принципових питань соціально-економічного життя і безпеки держави та його неспроможністю дати адекватну відповідь зростанню цін.

Про це заявив представник президента у Кабінеті міністрів Олександр Шлапак.

"Можемо констатувати, що запас міцності, закладений в економіку попередніми урядами, вичерпався. На жаль, тенденції, які демонструють результати діяльності нинішнього уряду, не радують", – зазначив Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

Він зауважив, що темп зростання промислового виробництва в 2007 році зменшувався, й у червні скоротився на 5% порівняно з січнем цього ж року (з 115,8% до 110,4%). Протягом цього року спостерігається також спад темпу зростання ВВП. У січні 2007 року він становив 9,3%, у червні – 7,8%.

"Така статистика не дає підстав для парадних рапортів. Натомість, вона має спонукати до системної серйозної роботи", – наголосив Шлапак.

Він нагадав, що уряд досі не підготував програму своєї діяльності, тож про планування його роботи – без чітко визначених цілей розвитку і критеріїв їх досягнення – говорити важко.

Крім того Шлапак нагадав, що при нинішньому уряді стрімко зростає зовнішній борг. Так, лише у червні він виріс на 3,6%, або $543 млн. – до $15,512 млрд.

Залишається критичною ситуація із заборгованістю з повернення ПДВ – вона зросла до 12,8 млрд. грн. Ця заборгованість – потужне джерело для корупції. До того ж, у відшкодуванні ПДВ помітні чималі диспропорції: якщо рівень відшкодування ПДВ у Донецькій області склав 58,4%, то, скажімо, в Одеській – лише 18,1%, наголошує прес-служба.

Фактично з вини Кабінету міністрів, який не спромігся підготувати низку необхідних підзаконних актів, знову відтерміновано вступ України до СОТ, йдеться в повідомленні.

"Подібне ставлення уряду до своїх обов’язків викликає сумніви в наявності політичної волі і професійної спроможності завершити приєднання України до Світової організації торгівлі. Зволікання на цьому шляху можуть привести до погіршення становища України на зовнішніх ринках", – підкреслив Шлапак.

Однак найбільш кричущою демонстрацією хибності підходу чинного уряду до соціально-економічної політики є його неспроможність дати адекватну відповідь зростанню цін і належно організувати заходи з ліквідації наслідків та надання компенсації потерпілим від техногенних аварій і стихійних лих, йдеться в повідомленні.

До сьогодні відповіддю Кабінету міністрів на зростання цін є, фактично, лише погрози адміністративними заходами і збільшення кількості заступників у певних міністерствах, наголошує прес-служба.

Шлапак нагадав, що чинний уряд практично всі принципові рішення щодо підвищення добробуту громадян ухвалював після неодноразових звернень президента.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування