Від політиків вимагають не просто змін, а Конституцію з чистого аркуша

П'ятниця, 27 липня 2007, 13:01

Громадянська Асамблея України вимагає від президента, інших посадових осіб та провідних політичних сил ухвалення змін до Конституції, які передбачатимуть скликання установчих зборів – Конституційної Асамблеї для прийняття нової Конституції.

При цьому передбачається, що делегати Конституційної Асамблеї не будуть мати права обиратись до будь-яких органів державної влади протягом 10 років, зазначається в резолюції ГАУ.

У випадку невиконання цієї вимоги ГАУ буде ініціювати проведення референдуму прямої дії для внесення змін до Конституції для запровадження інституту Конституційної Асамблеї.

У резолюції вимагається проведення громадських обговорень концепцій і проектів Конституції та підготовки нової Конституції, ефективної моделі державного управління, яка здатна забезпечити успішний саморозвиток українського суспільства та конкурентноздатну економіку.

Крім того ГАУ вимагає проведення "чесної, прозорої та демократичної виборчої кампанії на основі конкуренції програм, а не спекулятивних чи маніпулятивних технологій, а тим більше тих, що спрямовані на розкол суспільства".

Для інформування виборців про реалістичність передвиборчих обіцянок і наявність детальних програм розвитку країни оргкомітету ГАУ доручено провести опитування (анкетування) учасників виборчого процесу та порівняльний аналіз і проінформувати громадськість про його результати.

У резолюції вимагається впровадження змін до законодавства, що передбачатимуть створення ефективних інструментів впливу громадян на органи влади та контролю громадян за їх діями та діями їх посадових осіб.

Зміни до законодавства для повернення громадянам права прямої участі у виборах без посередництва партій, запровадження системи відкритих регіональних списків або часткового повернення мажоритарної виборчої системи, скасування партійного імперативного мандату.

Створення дієвих механізмів відповідальності представників влади, що обираються громадянами, за невиконання та недотримання передвиборчих програм, включаючи позбавлення посади чи мандату – серед вимог щодо змін до законодавства.

Крім того серед вимог зазначається реформа системи публічної адміністрації, розбудова системи незалежного судочинства, забезпечення незалежності спеціальних органів державної влади, які мають забезпечувати реалізацію прав громадян, свободу слова та баланс між владою і опозицією.

Громадська Асамблея України репрезентує близько 350 громадських об'єднань.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Суд визнав нелегітимною раду з підтримки кінематографії бізнес-партнера Єрмака
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...