В Україні стало менше підсудних, яким потрібен державний адвокат

Вівторок, 31 липня 2007, 17:32

Протягом останніх трьох років в Україні відчутно зменшилася кількість малозабезпечених громадян, що потребують безоплатної адвокатської допомоги.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович, посилаючись на звітність Мінюсту щодо компенсації державою безоплатної правової допомоги в кримінальних справах за бюджетною програмою.

За його словами, у 2007 році, порівняно з 2005 роком, кількість таких громадян зменшилася щонайменше на третину, повідомляє УНІАН.

Міністр зауважив, що такі дані є досить об'єктивним показником, оскільки виділення коштів здійснюється відповідно до наданих адвокатами документів, необхідних для оплати.

Лавринович повідомив, що протягом останніх років в держбюджеті щорічно передбачаються кошти для надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах в обсязі 1960,9 тис. грн.

Компенсація державою безоплатної правової допомоги в кримінальних справах здійснюється державою з 1999 року відповідно до постанови Кабінету міністрів, зауважує УНІАН.

Разом із тим, зазначив міністр юстиції, якщо у 2005 році фактичні видатки на безоплатну правову допомогу в кримінальних справах за рахунок держави становили 233,7 тис. грн. у 1827 кримінальних справах, у 2006 році - 163,7 тис. грн. у 1591 кримінальній справі, то за перше півріччя 2007 року адвокатами були представлені документи для оплати на суму 48,6 тис. грн. у 512 кримінальних справах.

Міністр нагадав, що послуги адвокатів надаються громадянам безоплатно у разі, якщо громадяни звільнюються від оплати правової допомоги у зв'язку з малозабезпеченістю.

У такому випадку держава сплачує адвокатські послуги, надані у процесі дізнання, попереднього слідства чи в судових засіданнях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...