ЦВК оголосила попередню підготовку до старту

Вівторок, 31 липня 2007, 17:55

Виборчий процес із позачергових парламентських виборів стартує 2 серпня.

Про це заявив заступник глави Центральної виборчої комісії Андрій Магера, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, безпосередньо день виборів також входить у 60-денний термін виборчої кампанії.

На питання, чи збирається ЦВК офіційно оголошувати початок виборчого процесу, Магера сказав: "За даних умов я б не хотів від чогось зарікатися, але, на мій погляд, досить того, щоб відрахувати від дня голосування 60-денний термін".

Заступник глави ЦВК сказав, що не виключає можливості появи ще одного указу президента Віктора Ющенка про проведення позачергових парламентських виборів.

"Я цього не виключаю - це можливо, тим більше, що представники секретаріату президента про це говорять - офіційно, в інтерв'ю", - сказав він.

При цьому Магера наголосив, що усі без винятку укази президента є обов'язковими до виконання для всіх, і поставити їх під сумнів може тільки один орган - Конституційний Суд.

За його словами, на сьогоднішній день "діє указ, що констатує факт неправочинності Верховної Ради, і яким визначена дата виборів - 30 вересня".

Магера повідомив, що ЦВК поки не затвердив календарний план основних заходів щодо підготовки і проведення позачергових виборів. За його словами, кошторис на організацію і проведення виборів ЦВК теж ще не затвердив.

"Кошторис буде затверджено комісією, як цього вимагає закон - з початком виборчого процесу, після чого він буде внесений на затвердження Кабміну", - повідомив заступник голови ЦВК.

При цьому він нагадав, що кошти на проведення виборів передбачені змінами, що були внесені в закон про держбюджет на 2007 рік.

Крім того Магера заявив, що ЦВК не буде повертатися до питання про обнулення виборчого списку блоку "Наша Україна".

"Не буде, тим більше що це питання не ЦВК - це питання судових органів. Ми тільки виконуємо як рішення судів, так і вимоги закону. У даному випадку це не те питання, яке б залежало від волі комісії", - сказав він.

Магера нагадав, що з даного питання є роз'яснення Печерського райсуду Києва: "Там визначено, що виключення кандидатів зі списку блоку "Наша Україна" мало місце на з'їзді".

"На думку судового органу, такі кандидати з виборчого списку є виключеними. І для мене як для юриста цілком очевидно, що на сьогоднішній день як у виборчому списку БЮТ, так і блоку "Наша Україна" не залишилося жодного кандидата в народні депутати", - заявив заступник голови ЦВК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування