Політологи побачили, що Тимошенко "наварює капітал"

Субота, 11 серпня 2007, 15:50

Українські політологи переконані, що загрози нереєстрації списку Блоку Юлії Тимошенко як суб'єкта виборчого процесу немає.

Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що в ситуації з БЮТ "не обійшлося без такої символічної політичної помсти", хоча в ЦВК "можуть бути підстави для претензій по документах до будь-якого блоку, включаючи й БЮТ".

"БЮТ досить агресивно поводився як блок у ситуації, коли вирішувалося питання про дострокові вибори і три партії коаліції виступали проти. Тоді лідери БЮТ відкрито говорили, що нічого страшного, якщо три партії не візьмуть участі у виборах, це їхні проблеми. От зараз, з огляду на політизацію, ЦВК зіштовхується з такою ж проблемою", - нагадав політолог в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" в суботу.

"Але, у сухому залишку, я думаю, що ніякої серйозної загрози для БЮТ щодо участі у виборах немає. Ця проблема вирішується механічно за одну добу. А от гра навколо цієї проблеми - чистої води політика. Почала гру політизована ЦВК, але продовжує гру БЮТ, що намагається на цій ситуації наварити новий символічний капітал", - підкреслив Єрмолаєв.

У той же час директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов не бачить помсти в діях коаліційної частини ЦВК. "Якщо це помста - то вона дурна. Помста повинна бути холодною і розважливою. А це скоріше рефлекторна реакція на ту ситуацію, яку створює БЮТ. А вийти по-розумному ЦВК не зміг. Тому я бачу тут тонкий політтехнологічний розрахунок БЮТ на те, щоб не тільки створити інформаційний привід, але й створити скандал, у рамках якого постати жертвою ЦВК", - вважає політолог.

Карасьов також не виключив, що в такий спосіб створюється прецедент на період підрахунку голосів і оголошення результатів виборів.

"Це хороша тестова ситуація, що дає можливість відпрацювати відповідні технології, провести їхню селекцію й підключати вже зараз судовий, комісійний або антикомісійний (ЦВК) ресурси для боротьби за результат або заперечення результатів виборів 2007 року", - сказав політолог.

Єрмолаєв у той же час не схильний екстраполювати ситуацію на підведення підсумків виборів. "ЦВК не піде на якусь кризу - занадто висока відповідальність, занадто велика ціна питання. Тому я думаю, що це колізія початку, але не більше того", - вважає політолог.

Як відомо, Єрмолаєв співпрацює з прем'єр-міністром Віктором Януковичем, а Карасьов - із керівником секретаріату президента Віктором Балогою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування