Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК наполягає, що мірятиме БЮТ з іншими під одну гребінку

Понеділок, 13 серпня 2007, 18:04

ЦВК протестує проти спроб дискредитувати цей орган в ході виборчого процесу, а також проти вчинення дій, що взагалі можуть зірвати дострокові вибори.

Про це йдеться у заяві ЦВК, що була ухвалена більшістю у вісім голосів на засіданні комісії в понеділок. Проти проголосували семеро членів ЦВК, обраних за квотою опозиції.

У заяві відзначається, що неможливість зареєструвати список БЮТ "зробило ЦВК та її членів жертвою безпідставних звинувачень та тиску з боку окремих політичних сил".

За словами автора заяви Михайла Охендовського, реєстрація на підставі неповних документів (а такими він вважає подані документи БЮТ) була б не лише незаконною, "але й преференційною щодо одного суб'єкту та дискримінаційною щодо всіх інших".

"Адже всі партії і блоки, зареєстровані станом на 13 серпня, належним чином оформили документи", - зауважив він.

У заяві наголошується, що висловлювання на адресу членів ЦВК, зроблені лідером БЮТ Юлією Тимошенко у суботу, "розцінюються як грубий і неприхований тиск, спроба незаконного впливу на кожного з нас з метою домогтися прийняття незаконного рішення".

ЦВК заявляє, що "ніхто і ніколи не зможе змусити членів комісії ухвалити незаконне рішення".

"Закон є єдиним для всіх і застосовувати його комісія буде однаково. Жодна партія чи блок не може розраховувати на диференційований підхід", - наголошує комісія.

Також у заяві висловлюється "рішучий протест" проти будь-яких спроб зруйнувати існуючу довіру виборців до ЦВК та її членів та заздалегідь піддати сумніву результати позачергових виборів або взагалі поставити весь виборчий процес під загрозу зриву.

ЦВК заявляє, що організація передвиборчої агітації під стінами ЦВК тими суб'єктами, що не мають права вести агітацію, комісія розцінює як провокацію, а проведення таких заходів вважає протиправним.

Після ухвалення заяви представник БЮТ у ЦВК Петро Крупко заявив, що окремі члени ЦВК, вимагаючи від БЮТ внести корективи до списку, пробують створити прецедент, після якого заявлять про фальсифікацію списку, що був ухвалений на з'їзді, і на підставі цього відмовлять БЮТ у реєстрації.

Водночас кандидат в депутати від Партії регіонів Олена Лукаш зазначила, що не розуміє, чому БЮТ не може внести корективи, як це зробили низка партій, в тому числі Прогресивна соціалістична партія.

"Ви знаєте, є правова позиція, а є правова поза", - заявила Лукаш, коментуючи дії БЮТ. Вона також не виключила, що такі дії є свідомими, зважаючи на те, що "на минулих виборах БЮТ набрав 22,9% голосів виборців, а зараз соціологи дають трохи більше 14%".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування