Ющенко зупинив рішення Януковича щодо торгівлі зброєю

Понеділок, 13 серпня 2007, 20:00

Президент Віктор Ющенко призупинив дію постанови уряду, якою зовнішньоторговельна фірма ТАСКО-експорт уповноважувалася на здійснення експорту та імпорту військових товарів.

Відповідний указ Ющенко підписав в понеділок, повідомляє прес-служба президента.

"Зазначеною постановою "ТАСКО-експорт" уповноважується на діяльність, прямо пов'язану із забезпеченням національної безпеки і оборони держави, а саме: здійснення у повному обсязі експорту та імпорту товарів військового призначення і товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю", - зазначається в документі.

Таке рішення уряду, згідно із документом, не відповідає основним принципам державної політики у сфері військово-технічного співробітництва, суттєво ускладнює здійснення державного експортного контролю.

Також це "створює передумови для витоку державної таємниці та порушення міжнародних зобов'язань України, пов'язаних з нерозповсюдженням зброї масового знищення, засобів її доставки та обмеженням передач звичайних видів озброєння, що становить загрозу національній безпеці України".

Саме тому, на думку президента, зазначена постанова не відповідає Конституції. З мотивів невідповідності конституції постанови уряду президент направив відповідне подання до Конституційного суду.

Своїм указом Ющенко також доручив секретарю РНБО при підготовці для розгляду на засіданні Ради питання про вдосконалення системи військово-технічного співробітництва забезпечити підготовку пропозицій щодо оптимізації здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю.

Як пояснив керівник головної служби безпекової та оборонної політики секретаріату президента Михайло Юрса, "лобіює компанію "ТАСКО-експорт" Міністерство промполітики".

За його словами, керівництво міністерства "замість спрямування зусиль на виведення із кризи підприємств оборонної галузі, забезпечення формування внутрішньою ринку ОВТ та високотехнологічної продукції, прийняття обґрунтованих планів реструктуризації, реалізації державної інноваційної політики у сфер промисловості, зайнялося активною комерційною діяльністю у галузі торгівлі зброєю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування