З Гелетея зняли справу про захоплення ГПУ, але Регіони проти

Вівторок, 14 серпня 2007, 09:22

Печерський райсуд Києва скасував постанову про порушення кримінальної справи у відношенні начальника Управління держохорони Валерія Гелетея, що звинувачувався в застосуванні сили до депутатів під час захоплення будівлі Генеральної прокуратури в травні.

Про це пише у вівторок газета "Комерсант-Україна".

"Суд вирішив, що складу злочину немає. Постанову про порушення справи скасовано, матеріали кримінальної справи знаходяться в суді", - повідомило у понеділок джерело видання в керівництві Головного слідчого управління ГПУ.

Депутати V скликання від Партії регіонів Павло Сулковський, Олексій Журавко й Андрій Сокіл, на підставі заяв яких була порушена справа проти Гелетея, уже подали позов у Київський міський апеляційний суд із вимогою скасувати рішення Печерського райсуду.

Вони впевнені, що ГПУ не буде оскаржувати рішення суду першої інстанції. "Генпрокуратура зараз боїться тиску президента – вона зайняла таку позицію. А (голова секретаріату президента Віктор) Балога зробить усе для того, щоб прокуратура не наполягала на продовженні розслідування", - сказав Сулковський.

Депутат Верховної ради V скликання від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, що входив до складу парламентського комітету з питань правосуддя, вважає, що Печерський райсуд своїм рішенням обмежив право ГПУ на проведення розслідування. "Суд просто заборонив Генпрокуратурі розслідувати цю справа. У мене як у юриста таке рішення суду викликає подив і підозру, м'яко кажучи, в необ'єктивності", - заявив він.

Як відомо, у зв'язку з захопленням 24 травня будівлі ГПУ було порушено кілька карних справ, зокрема за фактом перевищення влади і службових повноважень міністром внутрішніх справ Василем Цушком і співробітниками МВС, а також перешкоджання співробітникам СБУ у виконанні службових обов'язків.

Постанови про порушення цих кримінальних справ були згодом скасовані рішенням Печерського райсуду на підставі того, що при їхньому винесенні не була проведена відповідна дослідча перевірка.

Ще одна кримінальна справа була порушена щодо Гелетея. Йому інкримінували "навмисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості" депутатам "у зв'язку з їх державною або суспільною діяльністю", "перевищення влади або службових повноважень, що супроводжується насильством, застосуванням зброї або діями, що ображають гідність потерпілого", а також "захоплення державних будівель або споруд".

"Гелетей стояв, розставивши руки, начебто для того, щоб ніхто не зміг пройти. Я саме йшов у кабінет генерального прокурора, а він розмахнувся, і вийшло так, що він ударив мене ліктем в око – у результаті утворився синець", - розповів виданню Сулковський.

Він переконаний, що справа щодо начальника держохорони була порушена обґрунтовано. "Гелетей не мав права розпускати руки і не пропускати депутатів. Він перевищив свої службові повноваження, і його потрібно провчити", - вважає депутат.

Гелетей же впевнений, що кримінальна справа була порушена незаконно. "Ми подали позов про те, що справа проти мене була порушена з порушенням закону. Не проводилися дослідчі дії – усе було надуманим", - заявив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування