ЦВК підозрюють у "створенні спокуси" для фальсифікаторів

Середа, 15 серпня 2007, 08:30

Ухвалою про полегшення процедури голосування на дому під час виборів Центральна виборча комісія "створила спокусу" фальсифікувати вибори на місцях.

Про це заявив голова правління Комітету виборців України Ігор Попов в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

На думку Попова, норма про голосування на дому навряд чи серйозно змінить загальні результати, але в окремих округах додасть зацікавленим партіям 3-5 %.

Голова КВУ стверджує, що механізм фальшування дуже простий.

Як правило, на дільниці - 20-30 заяв від так званих "надомників", а явка становить 60-70 % – відповідно, можна "написати ще 100 заяв, вийти за поріг, вкинути ці бюлетені, розписатися, а потім шукай вітра в полі", пояснив експерт.

Водночас, Попов каже, що КВУ не збирається відстежувати кількість громадян, котрі проголосують без власної появи на дільниці.

За його словами, пов‘язані із цим зловживання таким чином не доведеш, потрібно лише "ловити порушників за руку", як у 2004 році.

Як відомо, ЦВК у понеділок вирішила полегшити процедуру голосування на дому, проти чого виступали опозиційні сили, посилаючись на імовірність фальсифікацій.

Зокрема, блок "Наша Україна - Народна Самооборона" наполягав на тому, щоб голосувати на дому могли лише фізично обмежені люди, котрі пред’являть відповідні довідки, вважаючи форму заявки, ухвалену Центрвиборчкомом, "нетаємною".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування