Лавринович попередив, що зняти недоторканність вдасться не раніше лютого

Середа, 15 серпня 2007, 16:30

Зміни до Конституції зі скасування недоторканності і пільг високопосадовців можуть бути внесені не раніше лютого, заявив міністр юстиції Александр Лавринович.

"Я думаю, що ви розумієте, що мова йде не про право, а про політичне рішення", - сказав він, коментуючи пропозицію прем'єр-міністра Віктора Януковича провести засідання парламенту для скасування пільг і недоторканності високопосадовців.

Лавринович нагадав, що недоторканність народних депутатів і президента зафіксована в Конституції, і скасувати її одним рішенням парламенту неможливо, повідомляє Ліга.

"Це процедура, що за обопільної згоди всіх сторін може продовжуватися, якщо супершвидко - то два-три місяці, за умови, що усі згодні - і парламент, і президент, і КС скличе своє засідання і зробить висновок", - зазначив міністр.

"У даному випадку мова йде про інше: про те, щоб продемонструвати публічно акт політичної волі щодо того, що всі політичні сили в парламенті з цим згодні", - сказав він.

За словами Лавриновича, "це означає, що цей шлях буде пройдений обов'язково і буде пройдений швидко, а якщо ні, то тоді буде видно, хто відмовився від вирішення цього питання: хто тільки хотів декларувати і ніколи не робив".

"Для того, щоб можна було громадянам України зробити потім висновки з поведінки окремих політиків і політичних сил", - підкреслив він.

Крім того, на думку міністра, цікаво було б подивитися на історію подання генпрокурора до Верховної Ради із притягнення до відповідальності народних депутатів: "На кого ці подання подавалися, і по кому була відмова".

Лавринович відзначив важливість публічного політичного рішення про скасування депутатської недоторканності, а також спрямування до КС проекту змін у Конституцію.

Крім того, на його думку, важливо, "яким чином будуть поводитися народні обранці в цей період до того, як будуть внесені зміни в Конституцію, якщо з'явиться подання генпрокурора".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування