Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вибори змусили інвесторів "перекладати капітали"?

Понеділок, 20 серпня 2007, 11:05

Чистий притік прямих іноземних інвестицій на Україну в I півріччі 2007 року виріс у порівнянні з минулим роком на 50,3% і склав понад $2,5 млрд.

Такі дані оприлюднив Держкомстат, пише в понеділок "Комерсант-Україна".

При цьому в II кварталі, незважаючи на політичну кризу, викликану розпуском Верховної Ради, у країну надійшло $1,945 млрд, що на $612 млн більше, ніж у I кварталі, а також відбулася зміна лідерів за обсягом інвестицій, зазначає видання.

У січні-червні цього року притік прямих іноземних інвестицій в Україну склав $3,276 млрд. З урахуванням відтоку з країни $820,3 млн, переоцінки капіталу і курсових втрат чистий притік  ПІІ склав $2,553 млрд.

Найцікавішими галузями для інвестування в I півріччі були фінансовий сектор, що забезпечив майже половину всього приросту інвестицій (зокрема, за рахунок продажу ТАС-Комерцбанку, Електрон Банку, Морського транспортного банку, банків "Прикарпаття" і НРБ), – $1,013 млрд ($727 млн у II кварталі), будівництво й операції з нерухомістю – $333,8 млн і $150,2 млн відповідно, а також промисловість у цілому – $820 млн.

Крім того, у II кварталі знизився обсяг відтоку з України капіталу нерезидентів – до $284,6 млн. (у I кварталі відтік ПІІ склав $535,7 млн, тоді як за весь 2006 рік – $552,6 млн.). Перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак раніше заявив, що 80% випадків відтоку капіталу відбулося в сфері нерухомості: основну частину забезпечили 2 фірми з торгівлі нерухомістю в Дніпропетровській області, що вивели свої активи.

У страновому розрізі різко збільшився притік інвестицій із Кіпру і Росії, тоді як зростання інвестицій з інших країн залишається на колишньому рівні. При цьому Британські Віргінські острови, що раніше завдяки офшорному статусу входили в десятку основних країн-інвесторів, за підсумками II кварталу продемонстрували відтік капіталу – $70,7 млн., зазначає видання.

Експерти вважають, що ці цифри говорять про зниження привабливості Британських Віргінських островів: тепер українські інвестиції в основному приходитимуть із Кіпру, а російські – просто з Росії.

"На офшори в нас дивляться косо, а Кіпр, хоч і має ліберальний режим, усе-таки член ЄС. Дуже імовірно, що інвестори – а це український і російський бізнес – почали перекладати капітали, інвестувати їх в Україну, але вже з Кіпру", - зазначає директор інвестиційної компанії Galt & Taggart Securities Сергій Лесик.

Президент Української асоціації фінансових аналітиків Юрій Прозоров підтверджує, що російські бізнесмени все частіше бажають не ховати походження своїх коштів.

"При попередніх урядах, особливо при Юлії Тимошенко, росіяни прагнули для кращого захисту своїх інвестицій проводити їх через офшори. Тепер вони впевнені в захисті своїх коштів і намагаються підкреслити присутність російського капіталу в Україні", - цитує видання експерта.

Водночас, експерти очікують у найближчому майбутньому невеликого зниження припливу інвестицій. Зокрема, у вигляді парламентських виборів. "Бізнес вирішив залишити кошти усередині країни, щоб вкласти їх у виборчу кампанію", - упевнений Прозоров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...