RosUkrEnergo піде з України, якщо переможуть "помаранчеві"?

Вівторок, 21 серпня 2007, 12:15

У компанії "УкрГаз-Енерго", створеній в лютому 2006 року "Нафтогазом" і RosUkrEnergo AG (RUE) для поставок газу промисловим споживачам, не виключають продажу пакету RUE у випадку створення помаранчевої коаліції в новій Верховній Раді.

Про це пишуть "Економічні ізвестія".

Офіційно в компанії "УкрГаз-Енерго" (УГЕ) не хочуть про це говорити. Голова правління УГЕ Ігор Воронін переконаний, що "економічними інструментами ліквідувати компанію або обмежити її діяльність неможливо".

"УкрГаз-Енерго" - стабільна компанія. З одного боку, ми маємо довгострокові контракти на покупку газу, з іншого боку - договори на поставку, транспортування й зберігання. Таку схему відносин можна зруйнувати тільки адміністративним втручанням", - вважає він.

Таке втручання не виключене. Робота УГЕ прямо пов'язана з дією угод на поставку газу в Україну, підписаних в 2006 р, відзначає видання.

Президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що "залежно від складу виконавчої влади після парламентських виборів ці угоди будуть переглянуті".

Відповідно зміниться й архітектура газового ринку.

"Можливі різні варіанти. Але в цьому випадку я говорю про той випадок, коли майбутній український уряд піде на денонсацію нині діючих газових договорів", - міркує пан Єрмолаєв.

"Наслідком цього стане зміна схеми поставок газу в Україну. Якою вона буде, зараз прогнозувати складно. У кожному разі зміна схеми вплине й на діяльність компанії "УкрГаз-Енерго", яка втратить можливість працювати у зв'язці з RosUkrEnergo. Якщо це відбудеться, можливий продаж RosUkrEnergo своєї частки в УГЕ, оскільки зміняться можливості цієї компанії на українському газовому ринку", - вважає він.

Міняти схему роботи змушують і внутрішні бізнес-процеси, Дмитро Фірташ наприкінці червня заявив про консолідацію своїх великих активів у компанії Group DF, щоб зробити бізнес більш відкритим, пише видання.

Компанія RosUkrEnergo, яка одержала від "Газпрому" ексклюзивні права на поставку середньоазіатського газу в Україну й російського на експорт, також повинна ввійти до групи. Фірташ збирається в майбутньому розмістити акції Group DF на західних біржах.

Щоб забезпечити високі котирування акцій Group DF, компанії RosUkrEnergo, як найбільшій складовій холдингу, треба оптимізувати схему роботи, стати менш вразливою перед політичними ризиками, а також уникнути підозр у тіньових схемах ведення бізнесу.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування