Партій стало менше через заощадливість "спонсорів"?

Вівторок, 21 серпня 2007, 21:45

Небажання фінансувати дрібні політичні партії і процес укрупнення партійної системи призвели до зменшення кількості учасників виборчої кампанії, вважають політологи.

Так, політолог Вадим Карасьов зазначив, що зменшення кількості партій, що беруть участь у виборчій кампанії, пов'язане з трьома факторами, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"По-перше, це дострокові вибори - не всі маленькі партії були готові до цього, вони поставили перед маленькими партіями завдання, що важко вирішити", - сказав Карасьов.

Другим фактором є "укрупнення і затвердіння партійної системи, процеси політико-партійної централізації, що торкнулися і всієї політичної системи й окремих партій".

"Третій момент - це фактор фінансового спонсорства. Оскільки спонсори роблять ставку на прохідні політичні сили, стає усе менше підстав фінансувати непрохідні передвиборні проекти", - вважає він.

За словами Карасьова, "маленькі партії будуть претендувати на голоси незакріпленого, непостійного електорату, що вагається".

Політолог вважає, що більше такого електорату, насамперед, у Партії регіонів: "Зверніть увагу, що в основному всі міноритарні партійні проекти - це проекти з розрахунком на голоси виборців Криму, "Партія КУЧМА", блок "Український регіональний актив", блок Володимира Литвина й інших невеликих партій".

За його словами, у блоку "Наша Україна - Народна самооборона" і в БЮТ "більше співвідношення закріпленого і незакріпленого електорату на користь закріпленого електорату".

У свою чергу політолог Володимир Фесенко вважає, що тенденція укрупнення політичних партій і зменшення їхньої кількості існує, і буде набирати силу.

Він не виключив, що в найближчі п'ять-сім років відбудеться переформатування партійної системи України: "Зараз домінують не ідеологічні партії, а партії з відомими і популярними лідерами".

За словами Фесенка, "цілий ряд потенційних лідерів політичних сил не бачать перспективи в нинішніх виборах, вони побоюються, що Верховна Рада може бути розпущена, як і Верховна Рада п'ятого скликання".

"Це сприяє тому, що люди, що фінансують політичні процес, не хочуть витрачати гроші на безперспективну справу", - відзначив він.

Фесенко наголосив, що в Україні є і буде збільшуватися "ніша умовної третьої сили", оскільки є групи виборців, що принципово не хочуть голосувати ні за помаранчевих, ні за синьо-білих.

"У цій групі є лідер - блок Литвина. Зі збільшенням числа виборців, розчарованих у партіях війни з 2004 року, це дає шанс блоку Литвина прорватися через трипроцентний бар'єр", - вважає політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...