Балозі не подобається те, що Янукович робить з м'ясом

Середа, 22 серпня 2007, 14:16

Голова секретаріату президента Віктор Балога звинувачує уряд у неспроможності подолати кризові явища в тваринницькій галузі, що загрожує втратою його як галузі сільського господарства.

Такий висновок він оприлюднив у середу, повідомляє прес-служба президента.

Балога вказав на парадоксальну ситуацію, коли вітчизняні виробники нарощують обсяги своєї продукції, але при цьому ситуація на м’ясному ринку стрімко погіршується.

На думку Балоги, причини цього криються в зростаючій контрабанді м’яса (це 10 відсотків ринку), порушеннях правил ввезення давальницької сировини та імпорті продукції в спеціальні економічні зони (СЕЗ) і території пріоритетного розвитку (ТПР).

За оцінками фахівців секретаріату, через різке підвищення цін на фуражні культури, комбікорми й енергоносії значно збільшилася собівартість виробленої продукції, тоді як закупівельні ціни на велику рогату худобу, свиней і птицю впали на 15-20 відсотків.

При цьому торгівельні надбавки залишаються незмінними, тому ціни в крамницях на м’ясо і продукти його переробки не зменшуються.

"Через те навіть промислове виробництво свинини та птиці стало збитковим, а дрібні підприємства повністю втрачають доцільність продовжувати свою роботу. "По суті, український виробник витісняється з власного ринку", – зазначив Балога.

За шість місяців цього року в Україну імпортовано на 40 відсотків м’яса більше, ніж минулого року. Майже весь обсяг ввезено в СЕЗ і ТПР, а також за давальницькими схемами.

"Внаслідок такого "привілейованого" режиму бюджет недоотримав майже півмільярда гривень. Підривають вітчизняний ринок і кримінальні оборудки з давальницькою сировиною, яка після переробки не вивозиться за кордон, а продається всередині країни", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Балога розкритикував уряд за неринкові методи обмеження цін на м’ясо.

"Зрозуміло, що заморожені ціни на м’ясо проіснують недовго, рівно стільки, скільки потрібно урядовій партії для галасливої передвиборчої реклами про стабільність. Долати ж наслідки буде вже новий Кабмін, якому нинішні урядовці залишать вузол нерозв’язаних економічних проблем", – підсумував Балога.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

15:56
Топгенерал США заявив, що для Америки вже не так ризиковано відправляти ATACMS в Україну
15:33
Росія вдарила двома ракетами по Одесі. Їх збили, але уламки впали на цивільних
15:33
На Херсонщині тракторист підірвався на російській міні
15:30
Ризики для військових: петиція до Зеленського про обмеження роботи онлайн-казино зібрала голоси
15:21
Зеленський після Ставки: Через атаки РФ на ГЕС під загрозою не лише Україна, а й Молдова
15:16
Зарплати вчителів: Лісовий натякнув на потенційно нову систему мотивації
15:12
На березі Тиси можуть побудувати мультимодальний термінал для міжнародних перевезень
15:11
відео, фотоНа Харківщині сапери знешкодили російську авіабомбу
15:02
фотоРосія перекинула у Крим танковий батальйон і готується до оборони – партизани
14:51
Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії – експерт
Усі новини...