Карпачова думає, що СБУ тисне на виборців

Вівторок, 28 серпня 2007, 10:08

Уповноважений з прав людини Верховної Ради Ніна Карпачова заявляє, що контролювання виборчого процесу збоку Служби безпеки України негативно вплине на вільне волевиявлення громадян.

Про це сказано у коментарі Карпачової ініціативи СБУ щодо створення телефонних ліній довіри на період виборів.

"Моніторинг порушень виборчого законодавства під час дострокових парламентських виборів, який готова взяти на себе СБУ, може призвести до перевищення повноважень спецслужби та виконання нею невластивих функцій, що так або інакше вплине на вільне волевиявлення громадян", - заявила Карпачова.

У зв’язку з цим омбудсмен звернулася до виконуючого обов’язки голови СБУ Валентина Наливайченка з проханням надати інформацію щодо правових підстав для здійснення спецслужбою заходів, оприлюднених днями прес-центром СБУ.

Зокрема, Карпачова стурбована тим, що начальникам територіальних підрозділів СБУ "дано вказівку постійно інформувати її керівництво, а також правоохоронні структури та органи державної влади про порушення виборчого законодавства".

Водночас омбудсмен зазначила, що, згідно з українським законодавством, на СБУ не покладено функцій контролю за дотриманням виборчих прав громадян.

"До того ж, зазначені дії можуть бути розцінені українською та світовою громадськістю як тиск з боку СБУ, втручання у виборчий процес, а відтак як порушення прав на вільне волевиявлення і особисту свободу громадян", - заявляє Карпачова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...