Інтелігенти просять Ющенка не пускати в Україну Катерину

Середа, 29 серпня 2007, 17:15

Українська інтелігенція вимагає від президента Віктора Ющенка не допустити спорудження пам'ятників Катерині ІІ на території України.

Крім того у своїй відозві інтелігенція звертається до співвітчизників та українців світу з закликом оберігати національну історичну пам'ять і справедливість, не дати "забруднити нашу землю символами нашої неволі".

У зверненні нагадується, що 4 липня 2007 року Одеська міськрада ухвалила рішення про спорудження в Одесі пам'ятника "руйнівнику Української держави, кату українського народу Катерині ІІ". Рішення про спорудження пам'ятника Катерині ІІ прийняла також міськрада Сімферополя, додається у відозві.

"Незважаючи на протести громадськості, 19 липня в Одесі відбулося закладання першого каменя під майбутній пам'ятник. У церемонії взяли участь заступники міського голови, члена політради НСНУ Гурвіца, а також духовенство Української Православної Церкви Московського Патріархату", - йдеться у документі.

"На нашій землі споруджується пам'ятник гнобителю українського народу, російській імператриці, вся діяльність якої стосовно України була спрямована на ліквідацію української автономії і нагадує хроніку окупації", - наголошує інтелігенція.

За її інформацією, відкриття пам'ятника заплановано на 2 вересня: "Така поспішливість свідчить про те, що замовники акції намагаються встигнути до парламентських виборів використати це як привід для запровадження новітніх технологій колоніалізму".

"Спорудження пам'ятників російській цариці, яка "доконала вдову-сиротину" – Україну (Тарас Шевченко) – наруга над пам'яттю мільйонів полеглих за незалежність України та жертв кількасотлітньої царської та московсько-комуністичної окупації", - переконані підписанти.

"Це – пробний камінь, закинутий з Кремля, з метою перевірити: як задалеко можна зайти у новітньому зросійщенні України", - вважають вони.

На їхню думку, "пам'ятники, які несуть великодержавницьке, імперське навантаження, отруюють свідомість нашого народу, піднімають дух "п'ятої колони" Москви, яка прагне безперешкодно господарювати в Україні".

"Програма інтенсивної політичної та інформаційної окупації України набирає обертів. Завдання цієї програми – прищеплення масам українського населення колоніальної свідомості, почуття "єдіного отєчєства" – необхідної передумови для повернення України в його лоно", - йдеться у відозві.

Серед інших документ підписали Дмитро Павличко, Іван Драч, Аскольд Лозинський, Микола Плав'юк, Іван Марчук, Левко Лук'яненко, Володимир Яворівський, Павло Мовчан, Михайлина Коцюбинська, Галина Яблонська,
Сергій Плачинда, Євген Дудар, Володимир Мостовий, Марія Матіос.

Також свої підписи поставили Євген Пашковський, Василь Герасим'юк, Леся Дичко, Василь Шкляр, Олесь Санін, Богдан Жолдак, Олесь Янчук, Іван Андрусяк, Степан Процюк, Лариса Брюховецька, Сергій Грабовський та інші.

Увесь список підписантів відозви можна прочитати тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування