Політологи з'ясували, хто придумав скандал з "Порою"

Четвер, 30 серпня 2007, 09:33

Політологи вважають, що у скандалі з реєстрацією "Пори" для самостійної участі у дострокових парламентських виборах могли бути зацікавлені як Партія регіонів, так і окремо Блок Юлії Тимошенко та Блок "Наша Україна – Народна самооборона".

Такого висновку дійшли політологи згідно з результатами експерт-опитування "Центру досліджень політичних цінностей".

На думку політолога Вадима Карасьова, об’єктивні обставини полягають в тому, "що закінчилася пора "Пори" як перспективної, обнадійливої політичної сили, здатної увірватись у політичні вотчини старих політичних еліт".

"Цією порою закінчення "Пори" користуються політики. Хто? Якщо проаналізувати останні події, побачимо, що Мінюст серйозно попрацював, вчасно і оперативно спрацювала ЦВК. Один із лідерів коаліції в ЦВК Охендовський проявив дива оперативності", - зазначив Карасьов.

"Все свідчить про те, що це був сценарій Партії регіонів, який мав на меті поставити під сумнів створення блоку НУ-НС, в якій приймала участь одна "Пора", а інша "Пора" має відвернути голоси молодих виборців від помаранчевих сил", - сказав він.

Інший політолог Віктор Небоженко вважає, що скандал із реєстрацією "Пори" є передвиборчою технологією Блоку "НУ-НС".

"Наша Україна – Народна самооборона" озброїлася технологією БЮТ, яка за відсутністю якихось яскравих і нових ідей влаштовує нам демонстративні політичні конфлікти для того, щоб викликати жалість виборців. Таку саму тактику вибрала "НУ-НС", - зазначив він.

"Я думаю, що цей конфлікт спеціально штучно підігрівається для того, щоб до кінця виборчої кампанії показати, що "НУ-НС" міцна і з нею все гаразд. Буквально через тиждень про скандал всі забудуть", - вважає він.

У свою чергу політолог Михайло Погребинський висловив думку, що "в тому, щоб створити проблеми для "НУ-НС" зацікавлена насамперед БЮТ, як справжня конкурентна політична сила".

"А Партії регіонів немає жодного сенсу створювати такі перешкоди, оскільки вона не конкурує з "НУ-НС". Але говорити про це можна в суто спекулятивному плані. Я думаю, що там є справжній конфлікт серед молоді "Пори". Думаю, що і в "НУ-НС" є люди, що зацікавлені в тому, щоб позбавитись зайвих людей в цьому списку", - сказав Погребінський.

На думку директора політико-правових програм Центру ім. О. Разумкова Юрія Якименка, причина конфлікту лежить у самій "Порі".

"Озвучувались різні версії від різних представників партії стосовно співпраці з різними політичними силами. Входження в останній момент до лав "НУ-НС" також не виглядало як факт, що відбувся. Ця ситуація перенеслась і на сьогодні", - сказав він.

"Самостійна участь "Пори" у виборах безперечно буде йти на шкоду "НУ-НС" і БЮТ. Зрозуміло, що виграють від цього їх політичні опоненти", - впевнений Якименко.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування