За прем'єрства Януковича земля розпродається ударними темпами

П'ятниця, 31 серпня 2007, 10:32

За сім місяців поточного року в Україні було продано в півтора рази більше земельних ділянок і прав оренди на них, ніж за весь 2006 рік.

Такі дані оприлюднило Держагентство з земельних ресурсів, пише Комерсант-Україна.

Відповідно до них, за сім місяців поточного року було продано земельних ділянок і прав оренди на них (3,9 тис. га) на суму 2,2 млрд. грн.

За словами глави агентства Ігоря Яцука, цей показник уже в півтора рази перевищує обсяги продажу несільськогосподарських земель за весь минулий рік.

За даними Держземагентства, в Україні підготовлено до продажу 38,5 тис. земельних ділянок несільськогосподарського призначення і прав оренди на них площею 20 тис. га.

Їх вартість складає 5,2 млрд. грн. Середній розмір орендної плати за землю складає 137,3 грн./га. Серед договорів оренди більшість складають підписані на чотири-п'ять років (60,6%). Загальна площа земель, переданих в оренду, сягає 18 млн. га.

Висока активність на ринку продажу і перепродажу земельних ділянок, на думку експертів, пов'язана з постійним подорожчанням землі, що робить цей бізнес досить рентабельним.

За словами директора Global Solutions Сергія Тумасова, торік ріст цін на землю склав сотні відсотків, а на квартири – близько 60%: "Цього року така тенденція продовжується, і багато учасників ринку взялися скуповувати і перепродавати землі".

Крім того, як відзначає заступник голови правління компанії НЕСТ Сергій Овчинніков, земельний бум викликаний також відносною безальтернативністю інвестицій.

"Зараз нерідко бізнесмени, чий бізнес досяг точки насичення, диверсифікують свою діяльність і направляють інвестиції в нерухомість, а люди, що вже купили собі квартири, тепер налаштовані побудувати дачу, для чого і купують земельні ділянки", – вважає він.

Учасники ринку відзначають, що попит на землю може бути викликаний також можливим скасуванням у 2008 році мораторію на продаж і перепродаж земель.

"Якщо це відбудеться, різко підніметься ціна на землю, тому усі скуповують її заздалегідь", – говорить керуючий партнер компанії "Конкорд Девелопмент" Валерій Кирилко.

Як відомо, до 1 січня 2008 року в Україні діє мораторій на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, за винятком викупу їх для суспільних потреб.

Однак, на думку Овчиннікова, "якби бум справді був пов'язаний з можливим швидким скасуванням мораторію, то кількість угод із земельними ділянками збільшилася б не в півтора рази, а в 25".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування