Ющенко каже, що його отруєння було не "приватна акція", і жаліється на Росію

Вівторок, 11 вересня 2007, 08:43

Президент Віктор Ющенко заявляє, що Росія відмовляється співпрацювати в розслідуванні справи про його отруєння навіть після його розмови про це безпосередньо з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Про це він заявив у понеділок в інтерв’ю британській газеті The Times, італійській La Repubblica, німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung, французькій Le Figaro і португальській Expresso, повідомляє Радіо "Свобода".

Ющенко зазначив, що три лабораторії в світі виробляють діоксин того типу, яким його отруїли – походження цієї речовини дуже легко встановити. Дві з цих лабораторій уже подали свої зразки – але не російська, і це обмежує можливості розслідування, наголосив він.

За словами президента України, слідство вже встановило практично все: коли, в якій страві, де, хто й яку подав отруту.

Реклама:

Він також зазначив, що слідство визначило і роль трьох визначальних у справі про його отруєння осіб, які нині перебувають у Росії.

Ющенко наголосив, що Україна подала до Генеральної прокуратури Росії запит про видачу цих осіб, і він особисто говорив про це з Путіним іще в грудні минулого року. Але й після цього жодної відповіді, "на жаль", так і не було, зазначив президент.

Водночас, голова української держави висловив тверду впевненість, що після допиту цих осіб усі факти про його отруєння будуть доведені.

ВІДЕО ДНЯ

У відповідь на запитання, чи стояла за цими трьома особами і за спробою отруєння якась організація або держава, Ющенко сказав, що це не була приватна акція, - цитують його слова щоденники The Times і Le Figaro, які оприлюднили інтерв’ю на своїх інтернет-сайтах у ніч на вівторок.

А на запитання, чи відповідальна за це Росія, президент України сказав: якщо дати відповідь на це питання, то слідству більше не буде що робити.

Але для цього, повторив він, треба допитати згаданих трьох осіб.

Ющенко нагадав західним читачам, що відчув себе погано понад три роки тому після вечері на дачі тодішнього заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка.

Після "помаранчевої революції" Сацюк і його помічник утекли до Росії. Обидва стверджують, що не причетні до отруєння нинішнього президента України.

Після отруєння 5 вересня 2004 року тодішнього кандидата в президенти України Ющенка встановили, що отруїли його одним із різновидів високоотруйної сполуки – діоксину.

Як зазначає Радіо "Свобода", це викликало непідтверджені досі припущення про можливу причетність Кремля. Москва таку причетність відкидає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...