У війні з суддями Медведчука Онопенко вирішив поки капітулювати

Вівторок, 11 вересня 2007, 12:09

Голова Верховного Суду Василь Онопенко заявляє про неможливість брати участь у роботі Вищої ради юстиції у зв’язку з її тенденційністю та намаганням працювати у нелегітимному складі.

"Як керівник найвищого судового органу країни я не можу і не буду сприяти неправомірній діяльності, яка є небезпечною для правосуддя", – заявив Онопенко, повідомляє прес-служба Верховного суду.

Він також наголосив, що не вбачає правових підстав для участі у роботі ВРЮ, доки її діяльність не буде приведено у відповідність із Конституцією та законом про Вищу раду юстиції, а також поки "не буде забезпечено функціонування цього органу у повноважному складі і виключно на правових засадах".

Протистояння між Вищою радою юстиції та Радою суддів триває вже кілька місяців.

Конфлікт розпочався з припинення VIII позачерговим з‘їздом суддів та указом президента повноважень членів ВРЮ Палія та Задорожнього у зв‘язку з порушенням ними присяги.

Водночас пізніше ВРЮ своїм рішенням поновила їх на посадах.

Онопенко стверджує, що таким чином ВРЮ почала самостійно визначати свій склад, "протиправно перебравши на себе повноваження президента та з‘їзду суддів".

"Такі кадрові рішення ВРЮ не можуть мати будь-яких правових наслідків і не можуть змінити правовий статус вказаних осіб, оскільки вона не наділена законом правом скасовувати, змінювати чи підтверджувати рішення визначених Конституцією суб‘єктів формування складу цього органу", - заявляє він.

За словами Онопенка, у своїх рішеннях Рада суддів та VIII позачерговий з‘їзд суддів констатували, що ВРЮ "на сьогодні є заполітизованою і через це може використовувати свої повноваження для призначення на суддівські посади осіб, які при здійсненні правосуддя виконуватимуть певні замовлення, та для звільнення "непокірних" суддів".

Онопенко також вважає за доцільне призначення нового складу ВРЮ через законодавчу зміну принципів формування цього органу.

Як відомо, нещодавно колишнього лідера СДПУ(о) та керівника адміністрації президента Кучми Віктора Медведчука було поновлено на посаді члена ВРЮ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...