Азаров змушений шукати ще 200 мільйонів на вибори

Середа, 12 вересня 2007, 09:44

Міністерство фінансів змушене шукати додаткові кошти на фінансування майбутніх виборів у парламент.

Як пише "Дело", 365 мільйонів гривень, які виділив Мінфін на проведення дострокових парламентських виборів, недостатньо і Кабмін змушений шукати додатково ще 200 мільйонів.

Ці гроші одержать партії і блоки, що пройдуть у парламент. Ще перед виборами в 2006 році депутати передбачили норму, за якою політичним силам, які перемогли у виборчих перегонах, держава зобов'язується компенсувати витрати на агітацію.

Максимальна сума, яку можуть отримати партії – 100 тисяч мінімальних заробітних плат, понад 40 мільйонів гривень. У результаті, якщо у Верховну Раду VI скликання пройдуть 5 партій, як припускає більшість соціологів, держбюджет змушений буде виплатити їм понад 200 мільйонів гривень.

У Центральній виборчій комісії стверджують, що рішення про компенсацію витрат на політагітацію буде прийматися тільки після закінчення виборів, коли стануть відомі переможці. А кошти для відшкодування будуть виплачені їм не раніше зими 2008 року.

Як повідомив завідувач відділом планування і фінансування Центвиборчкому Олексій Осадчук, компенсацію за політичну агітацію переможці парламентських виборів 2006 року досі не отримали. Хоча планувалося, що парламентські політичні сили повинні були отримати ці гроші ще влітку.

У ЦВК кажуть, що Міністерство фінансів пообіцяло перерахувати ці кошти лише в листопаді-грудні цього року.

На виборах 2006 року максимальна сума компенсації для партії чи блоку, що пройшов у Раду, складала 35 мільйонів гривень (мінімальна заробітна плата на той момент складала 350 гривень).

У цілому передвиборча агітація партій-переможців на минулих виборах обійшлася державі в 126,8 мільйона гривень.

Самі партії офіційно витратили на виборчу гонку 244,643 мільйона гривень. Найбільші витрати задекларували Партія регіонів, "Наша Україна" і СПУ. Вони й отримали право на максимальну компенсацію (35 мільйонів гривень) з держбюджету.

У свою чергу, представники політичних сил, опитані виданням, відмовлятися від передбачених їм за законом компенсацій не мають наміру.

Так, "регіонал" Василь Хара вважає, що "якщо прописано в законі, то кошти повинні повертатися, це не стільки матеріальна складова, скільки моральна".

Депутат додав, що відсутність коштів для компенсації ніяк не позначається на проведенні нової передвиборної кампанії партії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування