Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну повинен турбувати тільки Путін, а не прем'єр РФ?

Середа, 12 вересня 2007, 20:26

Українські політологи називають прогнозованою відставку прем'єр-міністра Російської Федерації Михайла Фрадкова і вважають, що вона серйозно не позначиться на україно-російських відносинах.

"Відставка носить не політичний, а технічний і протокольний характер. Вона викликана необхідністю вже не реального, а статусно-протокольного вмонтовування у виконавчу владу спадкоємця Путіна", - вважає політолог Вадим Карасьов.

"Відставка очікувалася, питання її було у термінах. Або в серпні це прогнозували ряд російських політологів, або от на початку вересня, на самому початку думської виборчої кампанії", - додав він.

На думку Карасьова, виборча кампанія до Держдуми повинна вже пройти при новому прем'єрі, і не виключено, що при формуванні списку новий прем'єр стане номером один партії "Єдина Росія", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ну і потім новому прем'єр-міністру, що одержав легітимацію через "Єдину Росію" на думських виборах, відкривається прямий шлях до президентської влади і прямий шлях до реалізації проекту спадкоємця", - додав він.

Карасьов вважає, що зміна російського прем'єра може лише у певній мірі, з урахуванням передвиборних процесів в обох країнах, вплинути на відносини України і Росії.

"І Росія, і Україна вступили в електоральний цикл, а це вже саме по собі може призвести низку внутрішньополітичних і міждержавних загострень", - відзначив політолог.

"Нова кандидатура прем'єра може до деякої міри посилити акценти в даний період, але кардинально поміняти тенденції російсько-українських відносин навряд чи можливо", - пояснив він.

У той же час політолог відзначив, що новий прем'єр буде більш політичною фігурою в порівнянні з Фрадковим.

Також він не виключає, що уряд Росії щодо України буде тепер не просто технічним органом при російському президенті, що проводить повністю волю Кремля, але і самостійним політичним інститутом, здатним на певну самостійну ініціативу.

"Це подія, що не є сенсацією. Відставка носить технологічний характер", - вважає у свою чергу політолог Андрій Єрмолаєв.

"У Росії усі готуються до великого виборчого циклу, і, як видно, кандидатура на пост прем'єра буде одночасно і кандидатурою на посаду президента, і очевидно кандидатурою на роль спадкоємця після Путіна", - сказав він.

Політолог вважає, що зміна російського уряду і прем'єра не позначиться на міждержавних відносинах України і Росії.

"На відносинах з Україною позначаються тільки відносини Києва з Путіним, все інше не позначається. Тим більше, що російський президент де-факто є керівником російського уряду, тому несподіванок, пов'язаних з урядовою політикою, не буде як у зовнішньому вимірі, так і у внутрішньому", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування