Бойко обіцяє втримати ціну на газ. Йому приїлася "система залякування"

Четвер, 13 вересня 2007, 11:51

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко запевняє, що різкого підвищення цін на газ і нафтопродукти не буде в жодному разі.

"Різкого скачка і будь-яких сенсацій, ніякого підвищення не буде", - заявив він в інтерв’ю Радіо "Свобода", відповідаючи на запитання про можливе зростання цін на енергоносії.

"Більше того, половина газу, яка потрібна країні, - а це 30 мільярдів кубів, - є в наших газосховищах. Якщо і будуть якісь коливання в ціні, то, маючи цей відносно дешевий газ, ми забезпечимо стабільність і прогнозовану ціну на наступний рік", - переконаний Бойко.

Водночас міністр відмовився назвати хоч приблизну ціну на газ на наступний рік.

"Ми почали переговори... Ще не час про це казати, тому що вдалося втримати туркменську сторону на вартості 100 доларів, але в нас ще є узбецька і казахська сторони, з якими ведуться зараз переговори. Якщо вони закінчаться, то ми вийдемо на формулу ціни", - зазначив Бойко.

"Головне, що нам, я вважаю, вдасться втримати ціну на туркменський газ на рівні 100 доларів. Це головне, тому що з 55 мільярдів кубів імпортованого газу 40 в цьому році буде туркменський, а 15 – наполовину узбецький та казахський. Якщо ми втримаємо узбецький і казахський газ, в них ніяких очікувань щодо підвищень не буде", - запевнив він.

За словами міністра, сьогодні ми можемо говорити лише про формулу ціни.

"В нас абсолютно прозора формула ціни: в нас 100 доларів коштує туркменський газ на кордоні Туркменістан-Узбекистан і 30 доларів транспортування цього газу до нашої країни за 2 тисячі кілометрів", - зазначив він.

"Очікування там будь-якого збільшення чи зменшення цієї формули... Вона базується на відношенні туркменської сторони якраз до вартості газу на кордоні Узбекистан-Туркменістан", - додав Бойко.

"Ну, не Бойко скаже, а хтось там прогнозує, чи експерти кажуть, то в нас якраз такого немає. В нас є кордон Туркменістан-Узбекистан, є туркменський газ 42 мільярди кубів в газовому балансі країни, і є вартість транспортування. Оце наша вартість на майбутній рік", - наголосив міністр.

Водночас, на слова співрозмовника в студії члена БЮТ Олександра Турчинова про те, що Україна отримує газ через посередницьку структуру "РосУкрЕнерго", і ціна, за якою Україна купуватиме газ, "залежить... саме від того, які прибутки запланують собі власники, реальні фізичні власники "РосУкрЕнерго", Бойко відповів:

"Формулювання ціни на газ в нашій країні... Це вартість газу на кордоні Узбекистан-Туркменістан і вартість транспортування. А все інше – це, на жаль, політичні інсинуації".

"Система залякування, яка існує 3 роки, в більшій степені цим користується наша фракція БЮТ, вона вже людям приїлася... Я не хочу препарувати минуле. Я хочу сказати, що в нас буде все нормально з газом і з постачанням в Україну, і з використанням його, тому що в нас цією справою займаються професійні газовики", - наголосив він.

Крім того, Бойко повідомив, що на переговорах у Москві "ми отримали гарантії постачання нафти, у нас є міжурядова угода стосовно кількості нафти, яка заходить в нашу країну", і, отже, "ситуація в цілому буде стабільна".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...