Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС хоче від українців вибір, який ближче до них

П'ятниця, 14 вересня 2007, 08:23

Українські політики повинні серйозно поставитися до дострокових парламентських виборів.

Таким буде головне послання Верховного представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єра Солани під час самміту Україна-ЄС.

"Для українських політиків, для лідерів держави чітке послання буде про те, що до цих виборів треба поставитися серйозно, вони повинні бути вільними та справедливими та проведені на належному рівні", - сказав він в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

"І кампанія повинна бути такою, щоб громадяни змогли зробити реальний вибір. Вибір, який, у моєму розумінні, більше має відношення до стосунків з Європою", - наголосив він.

Водночас, за словами Солани, саміт ЄС в Україні напередодні парламентських виборів нестиме послання й для громадян.

"Я думаю, що наша присутність – це символ засадничої підтримки розвитку вашої країни по всім напрямкам – міжнародному, політичному та економічному. Це буде корисним не тільки вашим лідерам, але й громадянам вашої держави, адже саме вони є головним предметом нашого занепокоєння", - зазначив він.

Солана зізнався, що в Європі, зокрема у Брюсселі, не всі політики розуміють, чому Україна проводить дострокові вибори.

"Це непросте завдання роз’яснити людям, які не відслідковують розвиток політичного життя в вашій державі, але ті, які відслідковують, вони розуміють причину. Я розумію також", - зазначив він.

"Я думаю, що було необхідно провести вибори, і я дуже сподіваюсь, що їх результат буде сприяти стабільності в Україні. За останній період часу в Україні було багато нестабільності, політичної нестабільності. На щастя, це не вплинуло на економічний розвиток вашої держави, який продовжує рости. Але дуже важливо з точки зору політичного майбутнього мати стабільну Україну", - наголосив Солана.

Водночас, на запитання щодо відмов багатьом українцям у шенгенських візах в останній час на противагу тому, що громадяни інших країн їх отримують без проблем, Солана сказав:

"Я не думаю, що ситуація для інших країн легша, ніж для України. Україна має особливі відношення з ЄС, тому більших труднощів для України, ніж для інших країн, немає. Ми працюємо над тим, щоб вирішити цю проблему, і ви можете бути впевнені, що для студентів, музикантів, бізнесменів, людей, яким потрібно приїхати в Європу, ми знайдемо вирішення скоро".

Як відомо, Солана братиме участь в роботі саміту Україна-ЄС, що розпочинається в Києві в п’ятницю, а також має намір зустрітися з президентом Віктором Ющенком, прем’єр-міністром Віктором Януковичем та лідеркою БЮТ Юлією Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування