Україна вже запаслася дешевим газом

Субота, 15 вересня 2007, 15:19

НАК "Нафтогаз України" довела обсяги природного газу в підземних сховищах газу до 30 млрд куб. м, повідомив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

"Сьогодні ми вже накопичили в наших сховищах 30 млрд куб. м, сховища практично повні, залишилося 2 млрд куб. м", - сказав він у прямому ефірі "5 каналу".

Бойко підкреслив, що це захистить Україну від різкої зміни ціни на газ.

"Він (закачаний газ) може належати кому завгодно, але використовується тільки на території України, і, що найголовніше, що він закуплений за вхідною ціною $130 за тис. куб. м", - пояснив міністр.

Відповідаючи на питання про ціну імпортного газу для України в 2008 році, міністр підкреслив, що головною позитивною новиною є незмінна ціна $100 за 1000 куб. м туркменського газу, на який приходиться левова частка імпортних постачань (близько 40 млрд куб. м з 55 млрд куб. м).

"Йдуть переговори (про ціну) узбецького і казахського газу, сьогодні немає ще ціни. Коли вони будуть завершені, і ми зрозуміємо змішану ціну, тоді ми будемо вирішувати, як вчинити державі", - пояснив Бойко.

Бойко також спростував чутки, що НАК "Нафтогаз України" або Мінпаливенерго пропонувало російській стороні участь в управлінні українськими магістральними газопроводами в обмін на допуск до видобутку газу в Росії.

"Мова йшла про розподільні системи й участь України в розвитку газових активів у Росії. Ми пропонували розглянути обмін активами, як це зробили німці, на початку цього року. Ця тема була зупинена, тому що почалася політична криза, і в цій ситуації якісь пропозиції робити неможливо. Переговорів немає з березня", - відзначив Бойко.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування