Україна здійснила "планетарну подію" - ЧАЕС доукриють

Понеділок, 17 вересня 2007, 13:08

Два контракти перетворення Чорнобильської атомної електростанції на екологічно безпечний об’єкт підписано у понеділок в Україні.

Перший контракт, укладений між ЧАЕС та консорціумом "Novarka", стосується будівництва нового конфайнменту (об’єкту укриття) для четвертого блоку ЧАЕС.

За словами заступника голови секретаріату президента Олександра Чалого, контракт оцінюється в 505 мільйонів доларів, строк його реалізації – проектування та будівництво – 5 років.

Чалий зазначив, що основною задачею конфайнменту є забезпечення безпеки "не менше 100 років".

Другий контракт, підписаний між ЧАЕС та компанією "Holtec", стосується будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива.

За словами Чалого, проект оцінюється у 200 мільйонів доларів, строк його реалізації 52 місяці.

На запитання журналістів, представник секретаріату наголосив, що сховище передбачається виключно для обслуговування ЧАЕС.

Чалий повідомив, що президент Віктор Ющенко "персонально буде відслідковувати реалізацію підписаних контрактів".

Він також додав, що Україна наполягатиме, щоб до проектування конфайнменту були залучені українські спеціалісти та вчені.

Перед підписанням контрактів, президент подякував учасникам цих проектів, зазначивши історичність такого підписання і назвавши його "планетарною подією".

Крім того, він додав, що під час вранішнього звіту спеціалістів його запевнили в неможливості "будь-якого ядерного інциденту на об’єкті".

Також Ющенко заявив, що "з президентом Європейського банку реконструкції та розвитку ми домовились, що всі дебати закінчені, і ми починаємо надолужувати час" у реалізації узгоджених проектів.

При цьому закликав усі сторони до колективної та солідарної праці над зазначеними проектами.

Як відомо, концерн "Novarka" є французьким, концерн "Holteс International" – американський.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування