Не всі в Європі певні, що ЧАЕС потрібне нове укриття

Вівторок, 18 вересня 2007, 08:39

Представники фракції "зелених" у Європарламенті критикують укладання угоди між Чорнобильською атомною електростанцією та французьким концерном "Новарка" про будівництво нового укриття.

Як заявила в інтерв’ю "Німецькій хвилі" євродепутат Ребека Гармс, 505 мільйонів доларів, в які оцінюється контракт, можна було б використати набагато ефективніше.

"Нині буде витрачено дуже багато грошей на цю залізну арку. Але набагато ефективніше їх було б пустити, наприклад, на знезараження забрудненого регіону навколо Чорнобильської АЕС", - сказала вона .

За словами Гармс, не було проведено системного аналізу та досліджень, які б визначили пріоритети – тож не відомо, чи є взагалі необхідність зведення нового об'єкту укриття.

До того ж, вона припускає, що нині є інші екологічні проблеми, які потребують термінового вирішення.

Водночас, на думку євродепутатки, можна констатувати брак контролю за якістю тих об'єктів, що будуються у Чорнобильській зоні, а також недостатній контроль за витрачанням фінансів.

Як відомо, ЧАЕС і французький концерн Novarka, а також американський концерн Holteс International підписали в понеділок контракти на будівництво нового безпечного укриття, а також сховища відпрацьованого ядерного палива на майданчику ЧАЕС.

За словами Гармс, після того як міжнародна спільнота зголосилася побудувати другий саркофаг, підписання угоди практично уже ніхто не міг зупинити.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування