Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-прем'єр України потрапив у десятку найкорумпованіших лідерів світу

Вівторок, 18 вересня 2007, 09:16

Колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко потрапив у десятку найбільш корумпованих світових лідерів, список яких представив Світовий Банк у штаб-квартирі ООН у понеділок увечері.

За оцінними даними, за два роки свого прем'єрства в 1996-1997 роках Лазаренко викрав близько 200 млн. дол., що склало до 0,4% ВВП України, повідомляє РІА "Новости".

"Це порівнювано з тим, що зумів украсти у свого народу перуанський диктатор Альберто Фухіморі, простоявши при владі десять років (1990-2000 роки)", - пише російське інформагентство.

У списку найкорумпованіших лідерів також – голова Індонезії Мухамед Сухарто, який "розбазарив" за майже 30 років свого правління 15-35 млрд. дол., філіппінець Фердинанд Маркос, що, за оцінкою фахівців, викрав до 10 млрд. долл., колишній югославський лідер Слободан Мілошевич, якому експерти Всесвітнього Банку приписують 1 млрд. дол. украдених активів.

Ці дані оприлюднені під час презентації ініціативи ООН і Всесвітнього Банку "Повернення украдених активів", ціль якої – створити ефективний механізм повернення в країни коштів, викрадених їхніми лідерами.

Як відомо, у серпні 2006 року федеральний суд міста Сан-Франциско (США) засудив Лазаренко до 9 років позбавлення волі і штрафу в 10 млн. дол.

Екс-прем'єр був визнаний винним у корупції, відмиванні і вимаганні грошей, а також у шахрайстві.

Американська прокуратура висунула проти Лазаренка звинувачення у вимаганні, шахрайстві, перевезенні украдених авуарів і відмиванні 280 млн. дол., однак пізніше суддя знизив цю суму до 10 млн. долл.

В очікуванні процесу екс-прем'єр провів в ув’язненні понад чотири роки, а в червні 2003 року був випущений на свободу під заставу в 65 млн. дол.

Напередодні дострокових виборів у Верховну Раду України, його політичний блок заявляв про намір брати участь у парламентських виборах 30 вересня.

Розгляд справи Лазаренка в Печерськом районному суді Києва в понеділок, 16 вересня, було, за повідомленням УНІАН, у черговий раз відкладено – на 10 жовтня.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування