Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК підрахувала жертв закону про вибори

Вівторок, 18 вересня 2007, 14:05

Більше півмільйона громадян України, які працюють за кордоном, можуть стати жертвами новацій закону "Про вибори народних депутатів України".

Таку думку у вівторок, відповідаючи на питання журналістів, висловила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

Усенко-Чорна відзначила, що тимчасові рамки, відведені новим законом про вибори для надання інформації Держприкордонслужбою про громадян, які не повернулися на територію України, можуть призвести до дискримінації істотної частини виборців.

Вона звернула увагу на те, що Держприкордонслужба з технічних причин повинна зупинити облік громадян, що повертаються в Україну, не за три дні до виборів, а трохи раніше, оскільки відомості про це роздруковуються в Києві.

"Тому за добу їм потрібно буде зупинити цей облік для того, щоб роздрукувати ці відомості і розвезти по всіх регіонах України. Згідно зі статистичними даними, близько 150 тисяч громадян на добу у вересні перетинають кордон - така динаміка. Тому, якщо ми 150 тисяч громадян множимо на 4-5 днів, ми одержуємо цифру потенційних жертв від такої ініціативи законодавця", - сказала вона.

Як відомо, у вівторок Конституційний суд почав розгляд подання президента по суті. На засіданні КСУ присутні 14 суддів.

У Центральній виборчій комісії розраховують, що взаємний контроль спостерігачів від великих політичних партій дозволить уникнути фальсифікацій на дострокових парламентських виборах.

"Дільничні виборчі комісії - основний рівень, на якому можуть бути фальсифікації, - сформовані від представників різних політичних партій. Я думаю, що вони шляхом контролю один за одним унеможливлять зловживання на користь тієї чи іншої сторони", - сказала Усенко-Чорна.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування