Фігурант справи про отруєння Ющенка пише в Стамбулі книгу

Вівторок, 18 вересня 2007, 14:08

Один із фігурантів кримінальної справи про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка Тарас Залесський знаходиться в Стамбулі, де пише книгу про події 2004 року.

У той час Залесський був помічником заступника голови СБУ Володимира Сацюка, на дачі якого, як передбачається, був отруєний Ющенко.

У рамках справи Залесський відомий як людина, що подавала на стіл тарілки з пловом, в одній з яких нібито був діоксин.

В інтерв'ю "Сегодня" Залесський розказав, що у приїзді Ющенка на дачу Сацюка 5 вересня 2004 року впевненості не було. Видання також нагадує слова Сацюка, згідно з якими Ющенка чекали на дачі ще на день раніше, 4 вересня.

На думку екс-помічника Сацюка, по приїзді Ющенко вже був "під шофе". Крім того, протягом вечора присутніми було випито багато пива, горілки, запивали узваром, потім коньяк і віскі.

Залесський розповів, що казан із пловом на сусідній столик поруч із гостями принесли узбеки: "Один з узбеків по моїй команді залишився, він накладав плов у тарілки, я їх брав і ставив на головний стіл перед гостями. Між столами - приблизно метр, так що далеко ходити не довелося".

На припущення, що Залесський міг підкинути діоксин у тарілку в момент її подачі, а для цього отрута повинна була б знаходитися у нього в рукаві, екс-помічник Сацюка відповів:

"Я пам'ятаю, що було прохолодно і на мені була сорочка з довгими рукавами, але рукави були закачані до ліктів! Це абсолютно точно! І піджака на мені не було. Чому закачані - щоб випадково манжетом не влізти в чиюсь тарілку".

Минулого тижня повідомлялося, що ГПУ звернулася до Генпрокуратури РФ із запитом допитати як свідків у справі про отруєння Ющенка, трьох осіб, що проживають на території Росії і серед яких нібито є Залесський.

В інтерв'ю Залесський розповів, що вирішив залишити Україну після виступу нинішнього керівника Управління держохорони Валерія Гелетея: "Коли виступив Валерій Гелетей і прозоро натякнув на мою особистість і мою провину, жити стало просто небезпечно".

"Тому я вирішив на якийсь час виїхати, відпочити і підлікуватися. Що зараз і роблю, а заодно пишу книгу про події тієї пори. Там усім знайду місце", - заявив фігурант справи.

На питання, чи стане вечеря на дачі Сацюка центральним епізодом книги, Залесський відповів: "А я не ставлю ту вечерю наріжним каменем. Існує маса інших цікавих подій і деталей, що поки залишаються за кадром".

Залесський стверджує, що залишається громадянином України: "Оскільки я не в розшуку, можу вільно пересуватися світом. У Стамбулі я на лікуванні, тому що нещодавно переніс складний перелом ноги. Лікарі рекомендували мені морський клімат".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування