Гриценко не знає "військового експерта на прізвище Янукович" і не вірить йому

Вівторок, 18 вересня 2007, 15:29

Міністр оборони Анатолій Гриценко закликає прем'єр-міністра Віктора Януковича вести професійну дискусію з питань функціонування і розвитку Збройних сил України й уважно вивчати ті документи, які він власноручно підписував.

Про це він заявив журналістам у вівторок у Сумах, коментуючи критичні заяви прем'єр-міністра, лідера Партії регіонів Віктора Януковича на адресу Міністерства оборони, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше Янукович заявив, що критикує Міноборони за намір різко скоротити чисельність збройних сил країни й обіцяє не допустити цього. Крім того, він покритикував Гриценка за надмірну орієнтацію "на Захід".

"Питання створення професійної армії має обговорюватися професіоналами, а коли в цю дискусію втягнені непідготовлені політики, що самі не служили в армії і не вивчали питання військового будівництва, ця дискусія перетворюється в безглузду і безпредметну", - заявив Гриценко.

"Усій країні відомо, що Віктор Федорович є доктором наук і професором з економіки, але я не знаю військового експерта на прізвище Янукович і його коментарі абсолютно непрофесійні", - зазначив він.

Голова Міноборони порадив прем'єру прочитати рішення уряду 2004 року, за яким армія була скорочена на 70 тис.; на 2005 рік його уряд планував скорочення ще на 80 тис.

"І саме Гриценко, прийшовши в Міністерство оборони, припинив обвальне скорочення армії і вніс проект рішення, відповідно до якого армія була скорочена не на 80, на 40 тис. У 2006 році ця цифра складала 24 тис., у 2007 - 21 тис., на наступний рік заплановане скорочення на 17 тис.", - додав міністр оборони.

Гриценко зазначив, що "на тлі підготовленого проекту держбюджету на 2008 рік, усі розмови Януковича про те, що він буде розвивати армію, є абсолютно безпідставними обіцянками, тому що проект закону про бюджет не дає підстав говорити про розвиток армії".

За словами міністра, якщо даний проект бюджету буде реалізований, а, на його думку, цього не станеться, то "армія фактично вийде за грань виживання".

Як відомо, наприкінці серпня президент Віктор Ющенко увів у дію рішення РНБО від 20 липня цього року про пропозиції щодо фінансового забезпечення заходів у сфері національної безпеки й оборони для врахування їх у проекті держбюджету на 2008 рік.

Зокрема, цим документом Міноборони доручається подати до 1 жовтня цього року закон про чисельність ВСУ на 2008 рік, передбачивши в ньому скорочення загальної чисельності ВС на 17 тис. осіб.

Рік тому Верховна Рада ухвалила закон, за яким до 30 грудня 2007 року чисельність армії має скоротитися з 245 тисяч до 200 тисяч осіб, у т.ч. 152 тис. військовослужбовців. Планується, що до кінця 2011 року чисельність Збройних сил скоротиться до 143 тис., у т.ч. 116 тис. військовослужбовців.

"Інтерфакс-Україна",

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News