У Ющенка ідеї Тимошенко і Януковича назвали політичним шахрайством

Вівторок, 18 вересня 2007, 15:58

Президент Віктор Ющенко виступає проти спекуляцій політичних сил на тему проведення референдуму з питань внесення змін до Конституції.

Про це на брифінгу у вівторок заявив заступник голови секретаріату президента Ігор Пукшин.

"Президент неодноразово наголошував, що референдум є однією з найсильніших форм народного волевиявлення і що на референдумі може бути ухвалена Конституція. Але президент проти спекуляцій на тему референдуму, проти провокацій, проти розколу суспільства", - сказав він.

При цьому Пукшин зазначив, що напередодні виборів політики, які ведуть політичну боротьбу, спекулюють на темі референдуму.

"Всі ринулися збирати підписи за проведення того чи іншого референдуму, але ніхто не звертається до суті, до предмету референдуму", - сказав він.

"Аналізуючи ті питання, які виносяться на референдум політичними силами, у мене складається враження, що це політичне шахрайство. Політики, мабуть, живуть тільки 30 вересня. Вони не думають про завтрашній день", - додав Пукшин.

Він пояснив, що згідно з Конституцією, рішенням Конституційного суду від 2000 року та рішенням КС 2005 року щодо референдуму, на нього виносяться питання, оформлені у вигляді нормативно-правових актів.

"На виборах ми формуємо владу, на референдумі ми ухвалюємо закони. Якщо несформовані питання у формі нормативно-правового акту, ми не можемо говорити про референдум, ми можемо говорити про дорадче опитування", - сказав Пукшин.

Він також зазначив, що більшість питань, які пропонуються БЮТ та Партією регіонів для винесення на референдум, потребують внесення змін до Конституції, що може робити лише парламент.

Коментуючи намір Партії регіонів надати за допомогою референдуму російській мові статусу другої державної, Пукшин сказав, що це питання вимагає внесення змін до першого розділу Конституції.

"Для того, щоб внести зміни до цього розділу, треба пройти 5 етапів: внесення законопроекту в парламент або президентом, або 150 депутатами, висновок Конституційного суду, отримати на одній сесії 226 голосів, на другій – 300. І після цього проведення референдуму", - пояснив Пукшин.

З огляду на це, на його думку, ті питання, які винесені політичними силами для проведення референдуму, не мають під собою правового підґрунтя.

Водночас Пукшин заявив, що після виборів, орієнтовно в кінці жовтня, президент має намір оголосити склад конституційної комісії, яка займатиметься формуванням питань, які будуть винесені на всеукраїнський референдум щодо нової Конституції.

Як відомо, БЮТ ініціює проведення референдуму щодо форми державного правління, обрання суддів народом, позбавлення недоторканності та пільг депутатів.

Партія регіонів ініціює референдум щодо надання російській мові статусу державної, а також щодо позаблокового статусу України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News