ГПУ закликає посилити контроль за "триньканням" державних грошей

Середа, 19 вересня 2007, 10:39

Робоча група з питань перевірки і забезпечення додержання вимог актів законодавства у сфері держзакупівель визнала за необхідне невідкладно посилити державний контроль у цій сфері та внести відповідні зміни до законодавства.

Такий висновок був досягнутий на засіданні робочої групи у вівторок, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Засідання проводилося на виконання указу президента про відповідне рішення РНБО під головуванням заступника генпрокурора Тетяни Корнякової.

Попередні результати перевірок засвідчили, що порушення законодавства у сфері держзакупівель є "різноманітними, носять системний характер".

"Нерідко закупівлі здійснюються без проведення передбачених законодавством тендерів, без оприлюднення інформацій про їх проведення та результатів в інформаційній системі у мережі Інтернет", - відзначається у повідомленні.

"До участі у закупівлі допускаються суб'єкти господарювання без наявності ліцензій на здійснення певного виду діяльності, закупівлі проводяться у одного учасника без отримання висновку міжвідомчої комісії з питань держзакупівель", - зауважують в ГПУ.

Крім того, "невірно визначається предмет закупівлі, фальсифікується тендерна документація, неправильно обирається процедура закупівлі".

"Після проведення тендерів неправомірно збільшуються витрати на придбання товарів, робіт і послуг тощо", - наголошують в Генпрокуратурі.

Вже на сьогодні Генпрокуратурою внесено приписи до міжвідомчої комісії з питань держзакупівель та Тендерної палати України.

Крім того, винесено припис керівнику "Європейське консалтингове агентство" з вимогою "усунути тяганину у вирішенні організаційних та процедурних питань, які створюють штучні перешкоди для замовників при проведенні торгів".

Усього, за результатами перевірок, органами прокуратури порушено понад 70 кримінальних справ, з яких 8 направлено до суду, внесено майже 300 приписів та подань, складено 5 протоколів про вчинення винними особами корупційних діянь.

Водночас встановлено, що складна ситуація на ринку держзакупівель обумовлена "недосконалістю закону, який регламентує процедуру тендерних закупівель".

Визначений ним порядок є "складним, непрозорим та неефективним, а державні органи фактично позбавлені впливу на організацію держзакупівель".

Учасникам наради запропоновано надати до 25 вересня ґрунтовну інформацію щодо проведеної роботи та пропозиції з удосконалення механізму державних закупівель.

У роботі брали участь представники секретаріату президента, Мінфіну, Мінекономіки, МВС, ДПА, СБУ, ГоловКРУ, Антимонопольного комітету, Держказначейства та народні депутати п'ятого скликання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування