Ющенко думає, що Мороз хоче стати матрьошкою

Середа, 19 вересня 2007, 12:51

Запропонована головою Верховної Ради 5-го скликання Олександром Морозом система реформування місцевої виконавчої влади призведе до узурпації влади.

Про це заявив в середу на нараді з головами місцевих державних адміністрацій президент Віктор Ющенко.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, він повідомив, що 26 червня у вже неповноважній ВР було зареєстровано законопроект №3725, яким передбачається перетворення голови ВР із спікера на центральну політичну фігуру з утворенням "радянської матрьошки – вертикалі рад".

При цьому президент наголосив, що ідеологом цього законопроекту є Мороз.

За словами Ющенка, у разі втілення у життя цього законопроекту, ВР стає найвищим органом державної влади, концентруючи в своїх руках законодавчі, контрольні, виконавчі та частково судові функції.

На переконання глави держави, такі пропозиції означають узурпацію влади, дестабілізацію балансу повноважень різних гілок влади, який передбачений Конституцією.

Ющенко переконаний, що створення такої централізованої моделі жодним чином не відповідає ідеології розвитку самоврядування і піднесенню авторитету місцевої влади.

Ініціатором проект закону "Про внесення змін до Конституції України" (щодо удосконалення механізму організації публічної влади) (№ 3725 від 26 червня 2007 року) є Мороз.

Згідно з пояснюваною запискою до законопроекту, він обумовлений необхідністю проведення наступного етапу конституційної реформи.

Зокрема, проектом уточнюється розподіл конституційних повноважень між гілками влади з метою забезпечення балансу між ними, ефективної співпраці президента України, парламенту та уряду, їх взаємної відповідальності за здійснення державної політики, результати їх діяльності.

Так, голови місцевих державних адміністрацій, відповідно до нової редакції статті 118, призначаються на посаду і звільняються з посади Кабінетом міністрів, і голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень підзвітні та підконтрольні Кабміну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування