Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-голова СБУ каже, що версія про отруєння Ющенка у Сацюка провалилась

Четвер, 20 вересня 2007, 09:38

Колишній голова Служби безпеки Ігор Смешко вважає, що версія про те, що президента Віктора Ющенка у 2004 році отруїли під час вечері на дачі заступника голови СБУ Володимира Сацюка, провалилась.

Такий висновок можна зробити з його інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Версія цієї вечері є тупиковою, тому що, повірте мені, всі ресурси всієї правоохоронної системи з лютого 2005 року були направлені на те, щоб цю версію довести до логічного кінця. Фактично 99 ресурсів слідства було сконцентровано тільки на цій одній версії", - заявив Смешко.

На думку екс-голови СБУ, "втрачений час, не проведені відповідні, які негайно потрібні були бути зроблені, експертизи".

"Моя точка зору, що зараз зі втратою часу, якщо цілий рік, якщо маємо справу з діоксином, не проводилися процесуально правильні закріплені дослідження, то встановити час попадання отрути неможливо", - зазначив він.

"На превеликий жаль, Віктор Андрійович (Ющенко) став заручником своєї політичної заяви 21 вересня в парламенті України про те, що його отруїла злочинна влада", - вважає Смешко, наголошуючи, що на час цієї заяви Ющенко "не мав жодних підтверджень документальних, судово-медичних про те, що з ним сталося отруєння".

При цьому сам факт отруєння Смешко не заперечує: "Я не можу цього ні підтверджувати, ні спростовувати, поки не будуть відомі матеріали судово-медичної експертизи".

"Якщо експертиза перша була зроблена через рік, то яким чином можна зробити екстраполяцію у зворотному напрямку і встановити до дня чи часу? Це абсурд. Будь-який науковець вам скаже: це абсолютний абсурд!", - зазначає, водночас, він.

Між тим, за словами екс-голови СБУ, розгляд справи слід починати з двох речей: "кому це було вигідно" і "технічна можливість зробити це".

На думку Смешка, колишній владі на чолі з екс-президентом Леонідом Кучмою це було не вигідно, бо "це все рівно приводило б до фактично народного вибуху і закінчилося б можливою громадянською війною", а от "технічна можливість, на жаль, була досить великою".

"Найближче оточення Віктора Андрійовича... Хоча багато після цього було героїв, які говорили, що вони гарно його охороняли, ніякої системи охорони там серйозної не було... Доступ теоретично до Віктора Андрійовича був необмежений і технічно це було зробити, на жаль, нескладно", - зазначає Смешко.

Останні події

Водночас, за словами екс-голови СБУ, "неможливо дати відповідь на те, що сталося з Ющенком у вересні 2004 року без суміжних двох відповідей", зокрема, щодо перебування в Україні у лютому 2004 року кандидата в президенти Росії Івана Рибкіна.

"Люди, які були пов’язані з його таємним перебуванням на території України, вони і в справі про отруєння являються таким же самим... Я думаю, що ці люди дуже багато знають по справі погіршення стану здоров’я Віктора Андрійовича... До лютого 2005 року вони зі слідством не співпрацювали", - сказав Смешко.

Він також зазначив, що в ніч перед другим туром виборів-2004 біля передвиборчого штабу "Нашої України" було затримане авто з російськими номерами із вибухівкою, і "комплекс оперативних розшукових заходів... дає вказівки на найближче оточення, яке також... може багато розповісти про погіршення стану здоров’я Ющенка".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування