ЄС "шантажує" Україну візами для Румунії та Болгарії

Четвер, 20 вересня 2007, 13:08

Угода про полегшення візового режиму між Європейським Союзом і Україною не буде ратифікована, поки Україна не скасує візи для Румунії і Болгарії.

Про це заявила єврокомісар із зовнішніх зв'язків і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер в інтерв'ю газеті "Дело".

"Угода про полегшення візового режиму для України не набере сили, якщо візи для громадян Румунії і Болгарії не будуть скасовані", - сказала єврокомісар.

"Тому що в нас солідарне суспільство, а Румунія і Болгарія - нові члени ЄС. І до нових членів має бути таке ж ставлення, як і до старих", - пояснила вона.

За словами Ферреро-Вальднер, відмова України скасувати візи для Румунії і Болгарії не ставиться Євросоюзом у залежність до вступу України до СОТ: "Ця відмова впливає на авторитет президента, прем'єра, самої України, але не на вступ до СОТ".

Торкаючись теми міграції, представник ЄС повідомила, що разом з єврокомісаром з питань юстиції Франко Фраттіні було запропоновано так зване "мобільне партнерство".

"Ця ідея була представлена на конференції з політики сусідства в Брюсселі. Вона допоможе боротися з нелегальною міграцією і сприяти легальній", - відзначила Ферреро-Вальднер.

"Країни ЄС на добровільній основі могли б оголосити свій ринок праці відкритим для визначених категорій українців або інших сусідів. Ця пропозиція Єврокомісії державам-членам ЄС була зроблена нами в квітні-травні цього року. Тепер країни ЄС повинні обговорити це питання", - додала вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування