Третина українців хочуть мати особистого депутата

Четвер, 20 вересня 2007, 14:54

Третина населення України вважає найкращою мажоритарну систему виборів у парламент.

Про це свідчать результати соцдослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 1 по 10 вересня поточного року.

Вибірка репрезентує доросле населення України, опитування проводився в 129 населених пунктах, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Результати соцдослідження оприлюднили в четвер у Києві директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко і його заступник Михайло Міщенко.

Відповідно до результатів соцдослідження, 33,2% українських громадян вважає найкращою для України мажоритарну систему виборів у Верховну Раду, 26,9% - змішану систему, 15,4% - пропорційну систему виборів.

26,9% опитаних вважає найкращою формою державного правління для України - президентсько-парламентську республіку, 26,1% - парламентсько-президентську республіку, 11,8% - президентську, 1,4% - парламентську республіку.

Відповідно до результатів опитування, 40,7% респондентів вважають, що уряд повинен формуватися президентом і затверджуватися парламентом, 24,3% упевнені, що уряд повинен формуватися винятково парламентом і 16,1% вважає, що Кабмін повинен формувати винятково президент.

Крім того, 31,4% опитаних вважає, що повноваження президента України необхідно збільшити, 26,2% - зменшити, 28,2% - залишити без змін.

У той же час 40,7% опитаних виступають за необхідність залишити без змін повноваження Кабінету міністрів, 29% - зменшити, 14,5% - збільшити. 39,1% респондентів вважає, що повноваження Верховної Ради необхідно залишити без змін, 32,4% - зменшити, 12,3% - збільшити.

Не підтримує думку низки політиків про те, що президента України необхідно обирати депутатам Верховної Ради 81% українського населення, 7,2% українців підтримують таку ідею.

Крім того, 69,5% не підтримують ідею скасування президентської посади України, а 16,8% дотримуються протилежної точки зору.

Зараз в Україні пропорційна система виборів у парламент - за партійниими списками. Раніше з 450 народних депутатів половина обиралася в одномандатних округах.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News