Ющенко зупинив постанову Януковича. Сухопутні війська в Одесі не вчитимуть

Четвер, 20 вересня 2007, 15:08

Президент Віктор Ющенко зупинив дію постанови Кабінету міністрів від 5 вересня про відновлення Інституту сухопутних військ в Одесі.

Про це сказано в указі президента від 20 вересня, розміщеному на сайті голови держави.

Водночас, Ющенко звернувся до Конституційного Суду із поданням щодо конституційності названої постанови Кабміну, "яка на даний момент не опублікована".

"Зазначена постанова не відповідає завданням щодо реформування та розвитку Збройних Сил, визначеним указом президента від 27 грудня 2005 року... що виданий згідно зі статтею 106 Конституції та на виконання законів "Про основи національної безпеки України" та "Про організацію оборонного планування", - сказано в указі президента.

"Ця постанова також не дозволяє ефективно оптимізувати систему військової освіти відповідно до сучасних завдань, структури та чисельності Збройних сил, які вимагають існування в Україні для підготовки військових фахівців для Сухопутних військ Збройних сил Львівського інституту Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету "Львівська політехніка" та факультету військової підготовки Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут", - додається у ньому.

Як зазначається в указі, "на відміну від Львівського інституту... відновлений постановою Кабінету міністрів Одеський інститут Сухопутних військ, штат та навчально-матеріальну базу якого значно скорочено... не може забезпечувати підготовку військових фахівців відповідного рівня".

"Відтак, відновлення Одеського інституту... створює загрозу національній безпеці України", - наголошується в акті.

З огляду на це, рішення Кабміну про відновлення Інституту сухопутних військ в Одесі не відповідає Конституції, за якою забезпечення захисту суверенітету і територіальної цілісності України визнається найважливішими функціями держави, і, зокрема, уряду, пояснюється в документі.

Як відомо, у 2005 році Міністерство оборони вирішило закрити Одеський Інститут сухопутних військ до 2007 року, і перевести його на базу Львівського військового інституту Національного університету "Львівська політехніка".

Постанова Кабміну від 5 вересня відновлювала Одеський інститут Сухопутних військ, а також передбачала, що курсанти Військового інституту Львівського національного політехнічного університету продовжують навчання у відновленому інституті.

Львівська обласна рада вимагала від прем’єр-міністра та президента скасувати цю постанову як протизаконну і таку, що руйнує систему підготовки військових кадрів.

Міністр оборони Анатолій Гриценко заявляв, що рішення про відновлення інституту сухопутних військ в Одесі було ухвалено на урядовому комітеті всупереч позиції Міноборони і пов’язане з бажанням привласнити землю Одеського інституту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:48
Кадиров намагається спростувати повідомлення про важку хворобу: показав засідання і тренування
11:43
Росіяни дещо змінили тактику і запускають по кілька дронів із різною періодичністю – ПС
11:26
В енергосистемі дефіцит: "Укренерго" другий день залучає аварійну допомогу майже цілодобово
11:22
У Києві не планують відкривати пляжний сезон
11:10
Обстріл телевежі: Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ
11:00
"Ми несли вбитого чоловіка, а в нього постійно дзвонив телефон". Історії очевидців трагедії у Чернігові
10:50
"Газпром" через повінь закрив десятки газових свердловин
10:43
В результаті російських обстрілів на Донеччині загинули дві людини
10:40
Президентка Єврокомісії: Схвалення у США допомоги Україні спонукає ЄС до активнішої підтримки
10:37
Кількість гривень в обігу України за I квартал зросла на 16 мільярдів
Усі новини...