Ющенко потурбувався про держслужбовців

Четвер, 20 вересня 2007, 16:21

Президент Віктор Ющенко підписав указ про заходи щодо реформування державної служби та забезпечення захисту конституційних прав державних службовців.

Цей указ виданий, зокрема, з метою реформування державної служби за європейськими стандартами, серед яких – встановлення гарантій політичної нейтральності держслужбовців.

Цим актом Кабінету міністрів доручається, зокрема, забезпечити доопрацювання законопроекту про внесення змін до закону про державну службу "з урахуванням положень Концепції розвитку законодавства про державну службу в Україні, схваленої указом президента від 20 лютого 2006 року".

Зокрема, йдеться про недопущення звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод держслужбовців, системне та комплексне правове регулювання всіх видів державної служби, утворення незалежного державного органу з питань управління державною службою для здійснення єдиної державної політики у сфері управління держслужбою.

Крім того, в указі йдеться про необхідність розмежування політичних та адміністративних посад в органах державної влади, запровадження в органах державної влади посад керівників апаратів як вищих адміністративних посад у цих органах, впорядкування класифікації посад держслужбовців з урахуванням обсягу повноважень, складності покладених обов'язків та ступеня відповідальності.

Також уряду доручається вдосконалення класифікації посад держслужбовців за категоріями та рангами, встановлення більш жорстких вимог до присвоєння рангів держслужбовців, а також закріплення більш високих вимог до кандидатів на посади держслужбовців, зокрема щодо наявності фахової вищої освіти, рівня професійності.

В указі йдеться і про запровадження ефективних правових механізмів забезпечення стабільності діяльності держслужбовців та їх незалежності від особистої позиції осіб, які займають політичні посади, забезпечення захисту держслужбовців при виконанні повноважень, а також чітке визначення підстав для їх звільнення "з тим щоб виключити можливість довільного тлумачення таких підстав чи їх суб'єктивного застосування".

Крім того, йдеться про захист прав та інтересів держслужбовців у разі зміни структури, реорганізації чи ліквідації органу державної влади, зокрема гарантії переведення державного службовця на рівнозначну посаду без конкурсного відбору.

Кабміну також доручається забезпечити встановлення з 1 січня 2010 року мінімального посадового окладу держслужбовця на рівні не менш як два розміри мінімальної зарплати, удосконалити порядок надання житла державним службовцям, передбачивши фінансування відповідних видатків у повному обсязі з 1 січня 2009 року.

Відповідно, уряд має до 1 жовтня 2007 року подати доопрацьований законопроект про внесення змін до закону про державну службу для внесення його президентом як позачергового на розгляд Верховної Ради 6 скликання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування