Вже рік третина українських підприємців працює собі "в збиток"

П'ятниця, 21 вересня 2007, 11:13

З початку 2007 року 35% приватних підприємств України працюють у збиток.

Такі дані без урахування малих підприємств оприлюднив Держкомстат, повідомляє "Дело".

Найбільша кількість збиткових підприємств, за даними офіційної статистики, – у галузі транспорту й зв'язку – 41%.

Негативний результат також демонструють 39,7% компаній, що працюють у сфері надання комунальних послуг.

Більше того, кожна третя українська компанія, яка займається торгівлею і будівництвом нерухомості та готельно-ресторанним бізнесом, також є нерентабельною.

Начальник ялтинської податкової адміністрації Ігор Белецький вказує на те, що у випадку з будівельними компаніями Держкомстат дещо спотворює дані.

"Будівництво – це та сфера, де перш ніж буде отримано прибуток, спостерігаються значні втрати, пов'язані з залученням коштів на будівництво об'єкта…Тільки після здачі об'єкта в експлуатацію проводиться його продаж і отримується прибуток, що покриває витрати", - пояснює він.

А от у готельній справі, на думку податківця, дійсно не все так гладко. "Рентабельно працюють тільки готелі, розташовані в туристичних зонах України, в інших же регіонах, зокрема в Центральній Україні, дійсно справи йдуть невтішно", - констатує Белецький.

На рівень рентабельності готелів впливає те, що досі не урегульовано питання ціноутворення в цьому секторі.

"Через те, що наші готелі змушені платити великі податки – на землю, додану вартість (який платиться тільки в нас в Україні), – вони роблять шалені "накрутки", унаслідок чого знижується потік клієнтів", - пояснив гендиректор Асоціації готелів і готельних об'єднань України Микола Євдокименко.

Тим часом, експерти здивовані збитками, які показують транспортні підприємства і компанії, що надають послуги зв'язку.

"У мене є підозра, що фінансові результати в даному випадку трохи занижені", - каже директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. На його думку, це зроблено, щоб одержати додаткові дотації з держбюджету і "економічне обґрунтування необхідності підвищення цін і тарифів".

У прес-службі Мінтрансзв’язку повідомили про те, що окремі їхні підприємства збиткові у зв'язку з підвищенням вартості енергоносіїв. При цьому збитковіші саме підприємства зв'язку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування