Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин і Симоненко наобіцяли більше за Тимошенко і Януковича

Субота, 22 вересня 2007, 11:45

Найдорожчі передвиборчі обіцянки дають Блок Литвина та Компартія.

Про такі дані Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, що порахував вартість виборчих програм учасників політичних перегонів, пишу в суботу "Дзеркало тижня".

Так, вартість усіх обіцянок Блоку Литвина складає 185-190 млрд. гривень. Експерти зазначають, що в цю суму не входить вартість обіцяного підвищення заробітної плати, внаслідок якого видатки на оплату праці з місцевих бюджетів зростуть приблизно на 300 млрд. гривень. В цьому випадку вартість виборчої програми сягне 500 млрд. гривень.

Ціна комуністичної програми складає близько 290 млрд. гривень, що є максимумом серед політичних сил, які мають найвищі шанси потрапити в парламент. Зокрема, КПУ пропонує витратити 23% ВВП на освіту, науку та сільське господарство, що на думку експертів Інституту, не вдасться втілити в реальність.

Плани Партії регіонів коштують від 55 до 200 млрд. гривень. На різнобій у цифрах вплинула обіцянка ПР дарувати житло спеціалістам, що укладатимуть 20-річний трудовий контракт з підприємтсвами-флагманами.

Експерти Інституту припускають, що в разі підписання таких контрактів 1% зайнятих у бюджетній сфері та за умови ціни квартири у 50 тис. доларів, видатки по цьому пункту програми складуть 12 млрд. доларів. Якщо ж припустити, що вся молодь бюджетної сфери у віці 15-34 років підпише контракти і отримає квартиру, то це обійдеться у 156 млрд. гривень.

Крім того, працівники Інституту наголосили, що наразі невідомо, за яким принципом компанії зараховуватимуться до категорії "підприємство-флагман".

Вартість виборчих програм Блоку Юлії Тимошенко та блоку "Наша Україна — Народна самооборона" приблизно однакова – 100 та 105 млрд. доларів. При цьому спеціалісти Інституту припускають, що повні та побічні витрати, пов’язані з військовою реформою, реально можуть коштувати понад 100 млрд. гривень. Це істотно перевищує експертну оцінку витрат на зарплату військовим на рівні 13 млрд. грн.

Щодо планів НУ-НС, то при обіцяному підвищенні зарплати у бюджетній сфері на 58%, реалізація цього наміру потребуватиме додаткових 31 млрд. гривень. Крім того, експерти Інституту висловили нерозуміння, в який спосіб відбудеться зростання середньої зарплати з 600 до 2100 гривень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування