У Європі непокояться, щоб засуджені проголосували без тиску

Середа, 26 вересня 2007, 10:50

Рада Європи закликає Україну забезпечити демократичне волевиявлення громадян у місцях позбавлення волі, аби під час голосування засуджені не відчували тиску з боку адміністрації цих закладів.

Про це заявив представник генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні Аке Петерсен, повідомляє "Німецька хвиля".

Петерсен наголосив, що дуже важливо, щоб люди за ґратами змогли взяти участь у волевиявленні.

"На цих виборах мають дотримуватися високі стандарти, щоб засуджені не голосували в знак протесту до системи, яка не дає їм права на власну думку", - зауважив представник Ради Європи.

У свою чергу, заступник голови держдепартаменту України з питань виконання покарань Наталія Калашник запевнила, що голосування в установах пенітенціарної системи пройде чесно і прозоро.

Вона додала, що 30 вересня ці заклади будуть відкритими для спостерігачів, які можуть проконтролювати виборчий процес.

"Немає чого приховувати системі. І якщо ми покажемо, що потребує допомоги, тим скоріше ми подолаємо вади", - заявила вона.

Міжнародне товариство з прав людини, яке відстежуватиме вибори в місцях позбавлення волі, прогнозує, що незначні порушення під час волевиявлення засуджених усе ж будуть.

Але міжнародних спостерігачів більше непокоїть, що в Україні не прописана процедура голосування людей, які щойно вийшли на волю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування