Держкомстат приведе свої "цифри" до стандартів ЄС

Середа, 26 вересня 2007, 13:21

Державний комітет статистики має намір до 2012 року реформувати українську статистику відповідно до вимог Євросоюзу.

У вівторок Держкомстат оприлюднив проект "Стратегії розвитку державної статистики на період до 2012 року", що передбачає реформування протягом 5 років системи статистики у відповідності з нормами ЄС, повідомляє "Комерсант-Україна".

Зокрема, документ зобов’язує відомство змінити методику складання платіжного балансу країни, розробити методику підрахунку доходів громадян, отриманих за кордоном, а також проводити моніторинг показників тіньової економічної діяльності.

Крім того, Держкомстат має намір за допомогою методу "дзеркальної статистики" вирішити проблему невідповідності своїх даних з зовнішньої торгівлі з даними Євростату й аналогічних відомств інших країн.

Держкомстат розробить також нові екологічні показники. Вже у 2008 році планується запровадити статистичне спостереження за викидами в атмосферу забруднюючих речовин і парникових газів.

Як відомо, у наступному році у світі почнеться продаж країнами-учасниками Кіотського протоколу квот на викиди парникових газів. За оцінкою Світового банку, Україна могла б заробити на торгівлі квотами від 5-7 до 15 млрд. євро, але для цього вона повинна створити прозору систему обліку викидів країни.

Більшість ініціатив Держкомстат планує реалізувати до 2012 року, що, за словами першого заступника голови комітету Вадима Пищейко, пояснюється "ретельністю статистичної роботи".

"Нам необхідно провести роботу з користувачами і пояснити їм суть змін. Зміни системи підрахунку інфляції (впроваджені в січні 2007 року) ми готували 2-3 роки", - зазначив він.

Експерти зазначають, що зміна системи статистичного обліку зробить більш прозорою фінансову систему країни і збільшить притік іноземних інвестицій.

Аналітик інвестиційної компанії Millennium Capital Валентин Зеленюк стверджує, що "така реформа дасть більш повні дані про стан економіки, у тому числі її тіньової частини".

При цьому експерти упевнені, що моніторинг закордонних доходів громадян не призведе до зростання податкових надходжень. "Реформа триватиме 5 років, і за цей час нелегали знайдуть нові схеми для утаювання своїх доходів", - вважає Зеленюк.

Водночас, експерти очікують, що реформа зіштовхнеться з опором на митниці, де, за словами завідувачки відділом короткострокових прогнозів Інституту економіки і прогнозування НАНУ Ірини Крючкової, "приховується близько 20% імпорту і декларується фіктивний експорт".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування