У Ющенка хочуть переобрати ще один орган

П'ятниця, 28 вересня 2007, 12:51

Секретаріат президента, за дорученням глави держави, повернув Вищій раді юстиції матеріали про призначення та звільнення суддів через нелегітимність її рішень, ухвалених на засіданні 1 серпня цього року.

Про це повідомив заступник глави секретаріату президента Ігор Пукшин, інформує прес-служба президента.

За його словами, зазначені рішення Вищої ради юстиції "були ухвалені на неправочинному засіданні цього органу, в якому, до того ж, брали участь особи, які не є членами ВРЮ".

Пукшин зазначив, що за законом про Вищу раду юстиції, засідання ВРЮ вважається правочинним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини від її конституційного складу, тобто 14 членів. Натомість 1 серпня цю кількість "було неправомірно досягнуто за рахунок участі в ньому двох осіб, які станом на цей час уже не були членами ВРЮ".

За словами Пукшина, йдеться про Палій та Задорожнього, повноваження яких як членів ВРЮ були достроково припинені у зв'язку з порушенням ними присяги - 26 червня з'їздом суддів та 4 липня указом президента Віктора Ющенка.

"Усупереч Конституції та закону "Про Вищу раду юстиції" ВРЮ самовільно, без жодних правових підстав, своїм власним рішенням допустила їх до участі в засіданні та прийнятті рішень. Участь Палій та Задорожнього в роботі ВРЮ призводить до її функціонування в неконституційному складі та нелегітимності її рішень", - сказано в повідомленні.

Це саме, додав Пукшин, стосується й Віктора Медведчука, якого Вища рада юстиції 31 травня цього року також самостійно наділила повноваженнями члена цього органу.

Заступник голови секретаріату наголосив, що президент не вправі видавати укази про призначення та звільнення суддів на підставі нелегітимних рішень ВРЮ, оскільки в подальшому це призведе до нелегітимності правосуддя, а отже, до порушення конституційних прав і свобод громадян.

За словами Пукшина, останнім часом діяльність ВРЮ взагалі "викликає велику тривогу, оскільки чітко намітилась її політизація, тенденційність при прийнятті кадрових рішень, вихід за межі наданих законом повноважень, привласнення функцій суду та повноважень інших органів, втручання у здійснення правосуддя".

Він констатував, що Вища рада юстиції "перестала бути незалежним державним органом, який за законом має формувати високопрофесійний суддівський корпус, здатний кваліфіковано, сумлінно та неупереджено здійснювати правосуддя".

"За останній рік Вища рада юстиції чомусь ухвалила зовсім небагато рішень про внесення подань щодо звільнення тих суддів, які приймали явно незаконні, у тому числі, так звані "рейдерські" рішення. Більше того, їм створювалися сприятливі умови для уникнення відповідальності. Яскравим прикладом може бути бездіяльність ВРЮ щодо суддів, які виносили незаконні ухвали про зупинення дії указів президента", - стверджує Пукшин.

Пукшин переконаний, що на сьогодні є достатньо підстав говорити про те, що ВРЮ у нинішньому складі дискредитувала себе. Відтак, після позачергових виборів має бути сформований новий склад ВРЮ, а "переформатування" цієї ради має стати одним з найперших завдань нового парламенту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування