НУ-НС піде Медведьком на Цушка за збір конфіденційних даних

П'ятниця, 28 вересня 2007, 15:07

Блок "Наша Україна – Народна Самооборона" підготував звернення до Генеральної прокуратури з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб МВС за протиправні дії зі збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про громадян, зокрема при перетині кордону.

Про це йдеться в заяві блоку, оприлюдненій прес-службою НУ-НС.

НУ-НС повідомляє, що у п’ятницю, 28 вересня, набрала законної сили постанова Окружного адміністративного суду Києва по справі за позовом блоку про визнання протиправними дій Міністерства внутрішніх справ.

"Цією постановою суду встановлено, що Міністерство внутрішніх справ вчинило протиправні дії зі збирання, зберігання, використання та поширення персоніфікованої інформації про громадян конфіденційного характеру, зокрема – щодо перетину державного кордону України", - сказано в заяві.

НУ-НС зазначає, що в рішенні суду визначено, що чинне законодавство не надає МВС повноважень на здійснення таких дій, що МВС "не діяло згідно спеціальних положень законодавства, що регулює порядок підготовки та проведення виборів", що МВС провело збір даних, не передбачених положеннями закону про вибори депутатів.

Крім того, зазначає НУ-НС, цим рішенням суд визнав, що МВС "без законних підстав звернулося до керівництва Адміністрації державної прикордонної служби України про надання персоніфікованої інформації про виїзд громадян України за кордон, що свідчить про протиправність дій, здійснених Міністерством внутрішніх справ".

"Суд прийшов до висновку, що посадові особи МВС виконували невластиві для них функції, займалися збиранням інформації під виглядом запобігання правопорушенням, після чого протиправно направили цю інформацію до Центральної виборчої комісії", - додається в заяві.

При цьому "Нашій Україні – "Народній самообороні" "доводиться констатувати, що це не перший випадок незаконного втручання Міністерства внутрішніх справ у виборчий процес".

НУ-НС закликає громадян "звернутися до відповідних територіальних органів Міністерства внутрішніх справ з вимогою пояснити: хто, на якій підставі та яку саме інформацію збирав щодо них, порушуючи тим самим вимоги Конституції та законів".

"Блок "Наша Україна – Народна Самооборона" готовий надати допомогу громадянам України в підготовці таких звернень та в подальшому відстоювати конституційні права людини і громадянина", - наголошує в заяві блок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування