Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У секретаріаті членам ЦВК нагадали про кримінальну відповідальність

П'ятниця, 28 вересня 2007, 15:07

Члени Центральної виборчої комісії не мають права відмовитись підписувати підсумковий протокол виборів.

Про це заявила заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук на брифінгу для преси, повідомляє УНІАН.

Хоча Ставнійчук висловила стурбованість щодо діяльності ЦВК у день голосування і при підбитті підсумків через ряд неправомірних рішень, прийнятих комісією останнім часом, вона переконана, що результати виборів комісією будуть встановлені, а самі вибори відбудуться чесно і демократично.

Ставнійчук нагадала, що після подій 2004 року, пов’язаних із президентськими виборами, в законах про вибори був встановлений чіткий обов’язок членів комісій усіх рівнів підписувати протоколи за підсумками виборів.

За її словами, якщо члени дільничних і окружних комісій працюють на громадських засадах, то члени ЦВК є держслужбовцями, і на них покладається особлива відповідальність за перешкоджання встановленню результатів виборів.

Ставнійчук нагадала, що кожен член комісії має право написати окрему думку, якщо він, наприклад, вважає, що підсумки сфальсифіковані, і ця окрема думка може бути підставою для судового розгляду.

Також вона зауважила, що непідписання підсумкового протоколу, наприклад, 8 членами ЦВК, може розцінюватись як бездіяльність ЦВК щодо встановлення результатів виборів, і це може бути оскаржено в окружному адміністративному суді.

Також Ставнійчук вказала на непрофесійність окремих членів ЦВК, обраних за квотою парламентської коаліції, нагадавши про ряд рішень ЦВК, ухвалених 8-ма голосами членів ЦВК від коаліції, які потім були скасовані судами, в тому числі і щодо заборони агітації президентом Віктором Ющенком.

За її словами, це та інші рішення дають підстави стверджувати, що ЦВК діяла непрофесійно, перевищувала свої повноваження, перебираючи на себе функції Конституційного суду, а також порушувала виборче законодавство.

Ставнійчук знову порушила питання щодо доцільності зміни принципу формування ЦВК, і відходу від партійної основи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування