Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Канадські спостерігачі скаржаться на переслідування й погрози

Субота, 29 вересня 2007, 22:40

Місія канадських спостерігачів на виборах до Верховної Ради заявляє про залякування і погрози на свою адресу при виконанні обов’язків.

Як повідомляє в суботу прес-служба Конгресу українців Канади, представники спостережної місії в суботу прибули до місця видачі бюлетенів, який знаходився в підвальному приміщенні міськдержадміністрації міста Маріуполя, за межами ОВК № 48.

За попередньою інформацією, у даному окрузі налічувалось 13 000 "двійників" у виборчому списку.

У повідомленні зазначається, що міжнародні спостерігачі не отримали підтверджуючих документів легітимності перенесення місця видачі бюлетенів ОВК № 48 до адміністрації.

Потім, повідомляє прес-служба, до приміщення увійшли близько 15 осіб, серед яких спостерігачі упізнали чоловіків, що перешкоджали їх роботі на дільниці у Маріуполі кілька днів тому.

"Також з цими особами був секретар мера, кандидат у депутати ВРУ, голова місцевого штабу Партії регіонів, який кричав на спостерігачів. Він наполягав, щоб залишилося тільки двоє спостерігачів і щоб вони відійшли углиб кімнати", - йдеться у повідомленні.

Вважаючи це порушенням своїх прав, спостерігачі продовжували працювати з увімкненою відеокамерою. Декілька озброєних міліціонерів увійшли до приміщення ОВК, що суперечить виборчому законодавству.

"Нас супроводжували і залякували, щоб ми не могли поспілкуватися з людьми на дільницях і зібрати потрібні дані", - розповів Джерард Кеннеді, радник голови Ліберальної партії Канади, колишній міністр освіти Онтаріо.

"Врешті, напруга спала і спостережна група продовжила свою роботу. Один із членів комісії пошепки сказав, що бачив, як кур’єр заніс до ОВК додатково 2 500 бюлетенів, і їх додали до решти. Цей факт міг спровокувати такий "прийом", - припускає прес-служба.

Того ж дня спостережна команда поїхала до маріупольської ДВК № 4, де одна з членів комісії сказала, що додаткових бюлетенів їм видали на 30% більше за встановлену кількість (2 %).

"Це найбільш жорсткі випадки, з тих, що сталися. Ми спостерігаємо, на нашу думку, факти потенційних фальсифікацій, а також зазнаємо залякувань при виконанні своїх обов’язків", - стверджує Кеннеді.

Водночас головний спостерігач спостережної місії Українсько-канадської фундації Роман Хичій повідомив, що "в усіх областях, де проводяться спостереження, є численні відхилення від закону при оформленні виборчих списків".

"Також подано численні скарги від політичних партій/блоків на окремих дільницях щодо некоректності списків виборців. Ці скарги, виправдані або ні, значно заважають дільницям виконувати роботу вчасно", - зазначив він.
"Поспіх при організації позачергових виборів і пов’язані з цим складнощі сприяють виникненню помилок і мішанині. Якщо ці проблеми не будуть негайно розв’язані, то у тих областях, де вони виникли, легітимність результатів виборів буде сумнівною", - додав Хичій.

Місія Конгресу українців Канади є вже п’ятою за останні три роки спостережною місією КУК в Україні. За цей період більше тисячі українців з Канади працювали міжнародними спостерігачами під час президентських та парламентських виборів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...