У Тимошенко бояться, що Ющенко підкорить собі Кабмін

Середа, 10 жовтня 2007, 09:49

Блоки "Наша Україна-Народна самооборона" і БЮТ сформували спільні робочі групи й доручили їм розробити ключові документи, зокрема нову редакцію закону "Про Кабінет міністрів".

За інформацією газети "Комерсант-Україна", НУ-НС наполягає на реалізації раніше неврахованих пропозицій президента, тоді як у БЮТ з деякими із них не згодні.

У вівторок три спільні робочі групи блоків приступили до розробки програмних документів, які регулюватимуть діяльність парламенту, у якому вони планують створити більшість, і уряду, основу якого складуть представники НУ-НС і БЮТ.

Перша група займається розробкою програми діяльності нового Кабміну, друга – регламентом діяльності коаліції в парламенті, а третя, у котру увійшли юристи обох сил, готує законопроекти, які НУ-НС і БЮТ у ході виборів обіцяли внести на розгляд Верховної Ради в числі першочергових.

За інформацією видання, перед робочою групою юристів поставлено завдання за кілька тижнів підготувати новий варіант закону про Кабмін, розробити поправки до закону про місцеві держадміністрації і підготувати проект закону про парламентську опозицію.

"Ми зараз працюємо над текстом (закону про Кабмін). Є багато позицій, по яких наші підходи і підходи "Нашої України" ідентичні. Але є, звісно, і деякі розходження", - розповів один із членів робочої групи Сергій Сас (БЮТ).

За його словами, на засіданні робочої групи у вівторок кожна зі сторін висловила свої пропозиції, які тепер будуть систематизовані і винесені на узгодження.

Представник НУ-НС у робочій групі Микола Онищук розповів, що більшість змін до чинного закону про Кабмін грунтуватимуться на пропозиціях президента, раніше внесених на розгляд парламенту.

Як відомо, Верховна Рада 5 скликання ухвалила закон про Кабмін, не підтримавши ні одну з 42 поправок президента. Зокрема коаліція залишила за собою право вносити на розгляд ВР кандидатури прем'єра, міністра оборони і міністра закордонних справ, у випадку якщо такі подання у встановлений термін не надійдуть від президента.

Другий блок змін, за словами Онищука, пов'язаний із регулюванням взаємодії Кабміну з РНБО. "Буде відновлена формула, за якою рішення Радбезу, ухвалені в межах його повноважень, є обов'язковими для виконання", - сказав він.

У БЮТ дану ініціативу розглядають як "спробу президента через апарати РНБО і секретаріату президента підкорити собі Кабмін" і вважають неприйнятною. Тому дане положення було виключено з питань, що входять у компетенцію робочої групи, і винесено на рівень політичних узгоджень.

Відповідно до чинного закону про Кабмін, посадові особи РНБО, секретаріату президента, а також "консультативні, дорадчі й інші допоміжні органи і служби, створені президентом, не мають права давати доручення Кабміну і членам уряду, а також втручатися в їхню діяльність".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News