RosUkrEnergo віддасть газ, щоб потім заплатити за нього втридорога?

Середа, 10 жовтня 2007, 17:29

ЗАТ "Укргаз-енерго", спільне підприємство НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo AG (Швейцарія), направить на забезпечення українських споживачів усі 8,5 млрд куб. м природного газу, накопиченого в підземних сховищах газу (ПХГ) України, стверджують у компанії.

"Весь газ, накопичений нашою компанією в підземних сховищах до початку опалювального періоду, буде спрямований винятково на забезпечення потреб споживачів України", - заявив агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль у середу.

Він уточнив, що "УкрГаз-Енерго" буде погашати прострочену заборгованість перед RosUkrEnergo у розмірі $929 млн за поставлений раніше центральноазіатський природний газ винятково в грошовій формі за рахунок власних оборотних і залучених позикових коштів.

"Динаміка розрахунків з RosUkrEnergo дозволяє говорити, що погасити заборгованість нам удасться в погоджений термін, тобто до 1 листопада 2007 року", - додав співрозмовник агентства.

"Укргаз-енерго", створене в лютому 2006 року, із квітня минулого року є єдиним імпортером природного газу в Україні.

Компанія станом на початок жовтня через неповні розрахунки "Нафтогазу України" за імпортний природний газ нагромадила перед RosUkrEnergo заборгованість у розмірі більш $1 млрд, а на минулому тижні скоротила її до $929 млн.

У той же час, як написав вранці Комерсант, схема оплати за газ, за даними українських газотрейдерів, виглядає таким чином.

"Газпром експорт" придбає за ціною $130 за тис. кубометрів у RosUkrEnergo газ, що зберігається в ПГС, за що і заплатить компанії біля $1,2 млрд. Ці запаси газу є, по суті, авансовими постачаннями в енергосистему України.

Цей же газ може бути проданий RosUkrEnergo навесні 2008 року для потреб українського ринку або відправлений на експорт. Майбутня ціна на газ для України залежить від закупівельної ціни в Туркменії, яка, за даними видання, має намір підвищити ціни з $100 до $150 за тис. Кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування